• home
 • video
 • pas verschenen

  Roeivader en -zoon De Loof: "Droom om mijn zoon ook op de Spelen te zien"

  Pierre en vader Pierre-Marie De Loof aan het Boudewijnkanaal in Brugge.

  Het roeiseizoen is uitstekend begonnen voor België met winst voor de lichte dubbeltwee Tim Brys en Niels Van Zandweghe op de Wereldbeker in Bulgarije. En in hun zog roeide Pierre De Loof in de skiff naar de vierde plaats. Vader Pierre-Marie veroverde in 1984 olympisch zilver. "Natuurlijk droom ik ervan om m'n zoon ook op de Spelen te zien."

  Vader aan de zijlijn

  Pierre De Loof (23) kende vorig jaar een wisselvallig seizoen, waarin hij het ook even probeerde in de zware dubbeltwee. Plovdiv was pas z'n eerste wereldbekermanche in de skiff, meteen goed voor de vierde plaats.

   

  "Dat had ik bij de start van dit seizoen niet verwacht, maar na verloop van tijd dacht ik wel dat er iets mogelijk was", vertelt Pierre, die 3 seconden tekortkwam voor het brons. "Jammer, maar dat is bijzaak, ik neem vooral deel om ervaring op te doen."

   

  Vader Pierre-Marie (54) volgde de wedstrijd online. "Uiteraard spreken we thuis veel over roeien. Maar raad geven? Neen, daar is de relatie vader-zoon niet ideaal voor. Hij heeft daar genoeg mensen voor: z'n coach Dirk Crois, een mental coach, een fysieke trainer. Ik kijk toe vanaf de zijlijn."

  "Nooit gepusht geweest"

  Dirk Crois was ook de man met wie vader Pierre-Marie in 1984 in Los Angeles viceolympisch kampioen werd: "Dat was een prachtprestatie en blijft de rest van m'n leven mijn sportieve hoogtepunt. Soms doet mijn naam nog wel een belletje rinkelen, dat is aangenaam."

   

  Elf jaar na die Spelen werd zoon Pierre geboren: "De beelden ken ik van YouTube en natuurlijk heeft m'n vader er ook over verteld. Ik denk dat ik onbewust wel ben beginnen te roeien door m'n vader, maar ik ben zeker nooit gepusht geweest."

   

  Met een plaats bij de beste 9 op het WK in augustus kan Pierre De Loof zich dit jaar al plaatsen voor de Spelen in Tokio, anders volgen er volgend jaar nog 2 kansen. "Ik wil vooral dat ik kan zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om me te kwalificeren."

   

  "In de skiff is de Spelen halen zeker niet evident", weet Pierre-Marie. "Natuurlijk droom ik ervan om m'n zoon op de Spelen te zien. Hopelijk kan hij zich dit jaar al kwalificeren, dan kan hij zich volgend jaar zonder stress voorbereiden."