• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Deschachts hart bloedt: "Anderlecht niet in Europa is als een café zonder bier"

  Olivier Deschacht in onze Facebook-live-zetel.

  Ook Olivier Deschacht was zondagmiddag van de hand Gods geslagen door de spectaculaire terugkeer van Vincent Kompany naar Anderlecht. "Dit is ongelofelijk goed nieuws voor paars-wit", zegt de voormalige verdediger van de Brusselaars.

  "Dacht dat hij nog jaartje bij City zou blijven"

  "Ik had hier echt geen rekening mee gehouden. Ik heb Vincent de laatste weken veel zien spelen met Manchester City en hij kon mee met de vingers in de neus", zei Deschacht vanochtend in een Facebook-live van Sporza.

   

  "Ik dacht dat Vincent nog een jaartje bij City zou blijven en volgend seizoen zou meedingen naar de eindoverwining in de Champions League, maar dat is dus niet het geval."

   

  "Maar dit is natuurlijk ongelofelijk goed nieuws voor Anderlecht. Ze halen de op een na beste verdediger van Engeland - ik vind Virgil van Dijk van Liverpool de beste - en dat is op zich fantastisch."

   

  "Als speler zal Vincent de verdediging van Anderlecht stabieler maken, ook met zijn groot voetballend vermogen."

   

  "Als trainer is het wel iets anders. Er zijn in het verleden al veel absolute topspelers geweest die het als trainer moeilijk gehad hebben en intussen gestopt zijn, dus is het afwachten hoe Vincent dat gaat aanpakken."

   

  "Ik hoop dat Vincent iemand meeneemt die heel sterk is. Want je mag het niet overschatten: een voetballer moet veel trainen, maar ook veel rusten. Terwijl een trainer wedstrijden moet (her)bekijken, analyseren, trainingen en wedstrijden voorbereiden, vergaderen met de medische staf, met spelers moet praten..."

   

  "Dat is heel vermoeiend, daar ben je 24 op 24 mee bezig. En zoals je weet: vermoeidheid kan tot blessures leiden. Dus wordt hij hopelijk goed omringd en neemt hij iemand mee die de kneepjes van het vak kent, zodat Vincent hier en daar wat ontlast kan worden en kan schitteren op het veld, want dat is natuurlijk heel belangrijk voor de supporters."

  "Op zijn 16e zette hij Zetterberg al op zijn plaats"

  Een trainer leeft van resultaten. Zijn ze goed, dan wordt hij op handen gedragen. Vallen ze tegen, dan is hij de kop van Jut. Ook Kompany loopt dat risico met zijn carrièreswitch.

   

  Deschacht: "Klopt, maar Kompany heeft een groot voordeel: de supporters zijn verliefd op hem en als je verliefd bent, dan heb je geduld. Hij zal dus gesteund worden."


  "Ik voelde trouwens al heel snel dat Vincent ooit trainer zou worden. Ik speelde samen met hem bij Anderlecht en op zijn 16e was hij al een leider. Hij zette meteen Pär Zetterberg op zijn plaats, was Hannu Tihinen aan het coachen..."


  "Die goesting om trainer te worden zal alleen maar gegroeid zijn en nu krijgt hij de kans om het te doen bij Anderlecht."

   

  Die spelers- en trainersfunctie zal Kompany in principe combineren met een plaatsje als verdediger in de nationale ploeg.


  "Ik vind dat Vincent daar zeker zijn plaats nog heeft. Vincent is outstanding, zo heeft hij de laatste weken bewezen bij City. Hopelijk heeft hij nog een topseizoen als speler en kan hij nog mee naar het EK 2020."

  "Toppers halen kost veel geld"

  Kompany is de eerste transfer voor Anderlecht en naar alle verwachtingen ook de grootste. Want koken kost geld en de prijzen swingen de pan uit.

   

  Deschacht: "Anderlecht zal wellicht toppers willen halen, maar toppers kosten veel geld. Ik weet niet hoe ver voorzitter Marc Coucke kan en zal gaan. Het lijkt me wel onrealistisch om de échte toppers te halen, want bijvoorbeeld in Engeland verdient iedereen ontzettend veel, zelfs beperkte spelers."


  "Ik hoorde dat bijvoorbeeld Yannick Bolasie (door Everton voor een half seizoen uitgeleend aan Anderlecht, red) in Engeland 4 miljoen per jaar verdient. Ik denk niet dat de voorzitter zo speels zal omspringen met zijn geld."

   

  "Er zal dus goed gescout moeten worden en verder is het zaak je huidige, jonge spelers beter te maken. Het is misschien wel een optie om talenten die bij Manchester City of andere Engelse clubs niet aan de bak komen te huren. Daar kan Kompany met zijn status een belangrijke rol in spelen." 

  "Een café zonder bier"

  Voor het eerst in 56 jaar zal Anderlecht volgend seizoen niet op het Europese toneel verschijnen. Het voetbal was niet goed genoeg en hier en daar wordt ook de gebrekkige mentaliteit aangeklaagd.

   

  Deschacht wil het zo ver niet drijven. "Ik vind niet dat de mentaliteit dit seizoen slecht was, al zag ik soms wel weinig vuur en honger."

   

  "Je kunt ook niet zeggen dat er slechte spelers rondlopen. Trebel, Saelemaekers, Kara, Kums, jonge gasten als Verschaeren, Bornauw en Amuzu: dat zijn goeie voetballers."

   

  "Ik weet niet wat er precies scheelde. Je hebt in één seizoen wel 3 verschillende trainers gehad, met Hein Vanhaezebrouck,  Fred Rutten en Karim Belhocine. Daardoor zat er misschien niet genoeg lijn in."


  "Maar Anderlecht dat niet in Europa speelt, dat is moeilijk te accepteren. Dat is te vergelijken met een café zonder bier. Het is echt jammer en dat doet pijn."

  "Ik wacht Operatie Zero af"

  Tot slot: hoe ziet Olivier Deschacht zijn eigen loopbaan evolueren? Op zijn 38e wil hij nog niet stoppen, ook niet na de degradatie van Lokeren afgelopen seizoen.

   

  "Ik heb nog niets beslist over mijn toekomst. Eerlijk: ik wacht de uitspraak in Operatie Zero af. Ik hoop niet dat KV Mechelen en/of Waasland-Beveren gestraft worden, maar ik wacht gewoon af. Ik hoop dat we voor 30 juni iets weten."


  "Ik ben een vrije speler en heb al enkele aanbiedingen gehad, onder meer van Lokeren. Sowieso begin ik mijn voorbereiding bij Lokeren en dan zien we wel waar ik uitkom. Ik denk dat ik nog een goed seizoentje in mij heb."

   

  "Intussen ben ik bezig met mijn trainersdiploma. Het is een parcours van twee jaar, dus wie weet kan ik daar later iets mee doen."

   

  "Als trainer terugkeren bij Anderlecht? Dat zou mooi zijn. Niet als T1, want ik denk niet dat ik de capaciteiten heb van een goeie hoofdcoach. Ik ben zeer ongeduldig en ik kan ook heel negatief zijn na een nederlaag of tegenslag."

   

  "Misschien kan ik daar in groeien, maar dan moet ik dat eerst leren van een toptrainer." 

   

  Van welke trainer heeft Deschacht een hoge pet op? "Ik heb het meeste geleerd van Frank Vercauteren. Zijn trainingen, wedstrijdvoorbereidingen, tactiek: top."

   

  "Hij is geen gemakkelijke mens, maar hij heeft me sterk gemaakt en ik heb veel aan hem te danken. Ik denk dat Vincent Kompany ook veel geleerd heeft van Vercauteren."

  Bekijk hieronder de Facebook-live met Deschacht: