• home
 • video
 • pas verschenen

  Renaat tijdens eerste Giro-rustdag: “We moeten uitkijken naar een duel Roglic-Nibali”

  Geen Giro vandaag, want het peloton mocht zijn batterijen opladen tijdens de eerste rustdag. Met al 9 etappes in de benen maakt de Giro-karavaan zich op voor de laatste twee weken. Het goede moment voor onze man in Italië, Renaat Schotte, om een eerste balans op te maken. “Voorlopig is het schijnbare luxe voor Roglic, maar alles moet nog gebeuren.”

  Met de eerste negen etappes achter de rug is het duidelijk dat Primoz Roglic in polepositie ligt om naar de eindwinst in deze Giro te racen. Met het uitvallen van Tom Dumoulin in de vijfde etappe is zijn grootste concurrent er al even niet meer bij. Kunnen we nu al stellen dat de Sloveense ex-schansspringer zonder pech deze Giro zal winnen?

   

  “Dat kunnen we zeker nog niet stellen”, steekt Renaat van wal. “De Giro moet eigenlijk nog écht beginnen. We hebben nog geen enkele col in het hooggebergte overwonnen. Het is anders dan de voorbije jaren, waar er meestal na vijf dagen al een stevige klim geserveerd werd. Maar nu hebben we nog niets gehad. Hoe de waardeverhoudingen liggen in de bergen weten we nog niet.”

  “Nog geen vergelijkingspunten in de bergen gehad”

  De voortekenen zijn alvast bijzonder gunstig voor Roglic. De kopman van Jumbo-Visma won gisteren de tijdrit en heeft na het eerste luik van deze Giro al een riante bonus op zijn naaste concurrenten. Een luxepositie, stelt ook Renaat Schotte vast.

   

  “Roglic zit in de ideale positie om aan die laatste 2 weken te beginnen. Maar een garantie op succes is dat niet, omdat we nog geen vergelijkingspunten hebben gehad in de bergen. Als je op een aankomst bergop een kwaad moment hebt, ben je al snel enkele minuten kwijt. In deze Giro vindt hij ook beklimmingen die hem minder liggen. Hij houdt meer van de lopende beklimmingen in de Tour dan die steile dingen in deze Giro."

   

  "Het is duidelijk dat als hij bergop rijdt zoals de voorbije dagen, er weinig te beginnen valt tegen hem. Voorlopig is het schijnbare luxe voor Roglic, maar alles moet nog gebeuren.”

  Dat Roglic zelf alvast op de afspraak is, is overduidelijk. Maar met nog twee weken voor de boeg in deze Giro, zal ook de sterkte van zijn ploeg op de proef worden gesteld. Is de Nederlandse formatie voldoende gewapend? 


  “Er worden links en rechts al wat vraagtekens geplaatst bij de sterkte van zijn ploeg. Jumbo-Visma heeft heel weinig ervaring in het verdedigen van een klassement in een grote ronde. Ze komen voor hun grote examen te staan de volgende twee weken."


  "Ze zijn dan ook nog De Plus kwijtgespeeld, wat in het hooggebergte erg de doorslag zou kunnen geven. De Plus was perfect om een van de vele aanvallen te beantwoorden in het hooggebergte. Want dat zullen we zien bij de vleet: aanvallen van ver.”

  “Nibali zal aanvallen en heeft niets te verliezen”

  Met Dumoulin verloor de Giro in de vijfde etappe al één van de topfavorieten. Die andere overgebleven topfavoriet Simon Yates, verloor gisteren een goeie 3 minuten in de tijdrit. Van wie gaat de tegenstand voor het roze dan wel moeten komen?

   

  “Ik denk dat we vooral moeten spreken over een duel Roglic-Nibali. Als Roglic in de bergen Nibali kan volgen, zal hij de Giro winnen. Stel dat Nibali in de bergen het laken naar zich toetrekt, wordt het voor Roglic heel moeilijk. Want die laatste tijdrit is voor de Sloveen eigenlijk te kort om in het klassement nog te kunnen corrigeren."

   

  "Zijn voorsprong van 1'44" is absoluut geen comfortzone in een ronde als de Giro. Nibali zal heel aanvallend rijden en heeft weinig te verliezen, hij rijdt enkel voor eindwinst.”

  “Viviani zal morgen of overmorgen wel scoren”

  Ook de sprinters hebben tijdens deze Ronde van Italië hun hartje al kunnen ophalen. Opvallend is dat de Italiaanse kampioen Viviani de tifosi nog niet heeft kunnen verblijden met een overwinning. Komt het nog goed voor de sprintbom van Deceuninck-Quick Step?

   

  “Ik verwacht dat Viviani morgen of overmorgen wel zal scoren. En zodra hij die eerste overwinning binnenhaalt, zal de rest wel volgen. Ik denk dat Viviani niet zoveel minder is dan hij zelf beweert. Hij zegt dat Ackermann de snelste is, maar ik denk dat dat wat overdreven is. De weersomstandigheden zaten voorlopig ook gewoon niet mee voor Viviani, die toch geen slechtweerspecialist is.”

   

  “We zitten met drie jongens die eigenlijk aan elkaar gewaagd zijn. Ackermann, Ewan en Viviani. Die drie zijn mekaar waard, dus dat worden nog heel interessante duels. Ackermann heeft voorlopig de statistiek mee met zijn twee overwinningen, maar statistieken zeggen niet alles in het leven.”

  “Met Campenaerts, De Gendt en Vervaeke zie ik drie kanshebbers op Belgische zege”

  Voor de Belgen is het vooralsnog niet echt een succesvolle Giro. Na enkele vroege opgaves van Jelle Vanendert en Laurens De Plus, verkwanselde Victor Campenaerts de zege in de tijdrit gisteren na een dramatische fietswissel. Ziet Renaat nog kansen voor de Belgen tijdens de laatste twee weken?

   

  “Iedereen staart zich nu natuurlijk blind op die minder geslaagde fietswissel. Maar we mogen niet vergeten dat Campenaerts de tijdrit heeft afgewerkt in veel gunstigere omstandigheden dan Roglic. Dus als ze in dezelfde omstandigheden hadden gereden, was Victor hoogstwaarschijnlijk ook op de tweede plaats blijven plakken."

   

  "Hij zal nu ongetwijfeld hopen dat de andere tijdritspecialisten vermoeider aan de start zullen staan van de tijdrit op de slotdag. Dan kan hij zijn slag slaan, daar heb ik eigenlijk alle vertrouwen in.”

  “Wat de andere Belgen betreft, moet voor Thomas De Gendt zijn Giro eigenlijk nog goed en wel beginnen. Zijn weken komen er nu pas aan. Ik denk dat hij nog 5 winstkansen heeft. Hij zal sowieso betrokken zijn en met De Gendt weet je nooit waar het schip strandt. Hij is alleszins echt wel in orde."


  "En laat ons Louis Vervaeke niet vergeten. Hij heeft door de spijtige opgave van Dumoulin veel meer vrijheid nu. Hij was er eergisteren al dichtbij. Als die Fransman waarop hij zo kwaad was, Bidard, beter had meegewerkt, zat er veel meer in voor de vluchters. We hebben dus nog drie goede kanshebbers op een zege”, concludeert Schotte.

  “Donderdag eerste afspraak voor de klassementsmannen”

  Met de legendarische etappe tussen Cuneo en Pinerolo krijgen we donderdag de eerstvolgende afspraak voor de klassementsmannen. “Dat wordt een soort jubileumetappe want het is exact 70 jaar geleden dat Fausto Coppi er de basis legde voor zijn Giro-winst in 1949”, weet Schotte.

   

  “Hij won die etappe na een solo van bijna 200 kilometer en hij reed Bartali op 12 minuten. Dat gaan we dit jaar natuurlijk niet zien, maar die etappe zal zeker boeiend zijn. Daags nadien volgt er dan de eerste aankomst bergop. Dan zullen de maskers afvallen en zal niemand zich meer kunnen wegstoppen.”