• home
 • video
 • pas verschenen

  Philipsen: "Pogacar heeft de kwaliteiten om ooit een grote ronde te winnen"

  Pogacar won de Tour of California voor Higuita en Asgreen.

  Pogacar won de Tour of California voor Higuita en Asgreen.

  Het Sloveense supertalent Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) kroonde zich het voorbije weekend tot de jongste winnaar ooit van een rittenkoers in de WorldTour. "In tegenstelling tot andere klassementsmannen is hij niet bang in een peloton", zegt Pogacars ploegmaat Jasper Philipsen.

  Philipsen: "Het gaat precies allemaal vanzelf bij hem"

  De naam Tadej Pogacar deed bij veel wielervolgers wellicht weinig belletjes rinkelen in het begin van het seizoen. De 20-jarige Sloveen rijdt pas sinds dit jaar in de WorldTour, maar kwam binnen langs de grote poort.

   

  Pogacar won de Ronde van de Algarve, werd 6e in de Ronde van het Baskenland en stak afgelopen weekend de Tour of California op zak. Met zijn 20 lentes is hij zo de jongste winnaar ooit van een rittenkoers in de WorldTour.

   

  "Ik was niet helemaal verrast door zijn prestatie", zegt Jasper Philipsen over zijn ploegmaat bij UAE. "Ik wist dat Pogi (zo noemen we hem binnen de ploeg) veel in zijn mars had. Maar dat hij het op zo'n manier afmaakt, is wel bijzonder knap."

   

  "Niemand zal ontkennen dat Tadej een supertalent is. Wat hij al allemaal heeft laten zien dit seizoen, is vrij ongezien. Het gaat precies allemaal vanzelf bij hem, het is ongelooflijk."

   

  "Hij heeft me de eerste keer verbaasd in de Ronde van de Algarve, waar hij de eindzege op zak stak. In de Tour of California heeft hij me weer verbaasd. Pogi heeft er al een vrij zwaar voorjaar opzitten, maar hij verteert die vele wedstrijden goed."

  Pogacar bedankt Philipsen tijdens de Tour of California.

  Pogacar bedankt Philipsen tijdens de Tour of California.

  "Als hij er blijft voor leven, kan hij ooit grote ronde winnen"

  Philipsen is vooral onder de indruk van zijn klimvermogen. "Pogacar kan een lange tijd enorm hard op zijn pedalen trappen. In tegenstelling tot andere klassementsmannen is hij ook niet bang in een peloton. Pogacar kan goed zijn plan trekken, waardoor we hem niet snel door het peloton moeten loodsen."

   

  "Veel goede jeugdrenners die de overstap maken naar de profs hebben vaak wat tijd nodig om zich aan te passen. Maar Pogacar is zo iemand die er meteen staat. Je hebt daar veel talent voor nodig. Dat de begeleiding binnen de ploeg heel goed is, zal ook wel een rol spelen."

   

  Is Pogacar een toekomstige winnaar van de Tour, Giro of Vuelta? "Hij heeft zeker de kwaliteiten om een grote ronde te winnen. Als hij er blijft voor leven en werken zoals nu, dan behoort dat zeker tot zijn mogelijkheden."

   

  "Pogacar zal zeker niet beginnen te zweven. Hij is een gewone, toffe en nuchtere kerel."

  Pogacar klopt Higuita in de 6e rit van de Tour of California.

  Pogacar klopt Higuita in de 6e rit van de Tour of California.

  Philipsen: "Als ik conditie vasthoud, volgen resultaten wel"

  Zelf reed Jasper Philipsen zich vorige week ook in de kijker tijdens de Tour of California. "Ik ben een paar keer dicht bij een ritzege geweest", zegt onze jonge landgenoot. "Maar ik kan mezelf niet veel verwijten."

   

  "Als ik deze conditie kan vasthouden, zullen de resultaten wel volgen. Mijn volgende afspraken zijn de Hammer Series en de Ronde van Limburg. Daarna staan ook nog enkele eendagskoersen in België op het programma zoals Dwars door het Hageland, de Heistse Pijl en de Elfstedenronde."