• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Snelders: "Ik denk dat Kompany nog naar het EK wil"

  Vincent Kompany

  Gaat Vincent Kompany nog door als Rode Duivel tot het EK? De meningen zijn verdeeld.

  Iedereen gaat ervan uit dat Vincent Kompany vanmiddag wordt opgeroepen voor de Rode Duivels, maar over zijn toekomst bij de nationale ploeg is het koffiedik kijken. Komt hij als speler-coach van Anderlecht nog in aanmerking?

  Paul Van Himst, ex-bondscoach én ex-coach van Anderlecht, raadt Vincent Kompany aan het hoofdstuk van de Rode Duivels af te sluiten. "Ik zou persoonlijk niet voortdoen bij de nationale ploeg. Ik denk dat hij werk genoeg zal hebben bij Anderlecht. Maar het is natuurlijk de keuze van Vincent en meestal maakt hij de juiste keuze."

   

  Analist Eddy Snelders denkt dat de combinatie wel kan werken. "We gaan ervan uit dat hij er straks nog bij zal zijn, maar of hij ook volgend seizoen deel uitmaakt van de kern, is moeilijk te beoordelen. Ik denk dat ook de bondscoach een afwachtende houding zal aannemen."

   

  "Ik denk dat Kompany zelf nog naar het EK wil. Ik vermoed ook dat hij volgend seizoen nog vooral speler wil zijn, meer nog dan coach. De vraag is alleen: is dat mogelijk? Misschien wordt hij sneller dan verwacht in de rol van coach geduwd. Dan lijkt hij mij sowieso uitgespeeld. Maar als hij toch speler blijft, zal hij erop rekenen dat hij nog altijd opgeroepen wordt."

   

  Over het niveau van Kompany maakt Snelders zich geen zorgen. "Er zijn al vaker spelers uit de Belgische competitie opgeroepen. Kompany heeft de nodige ervaring en hij kan zich daarop focussen. Het mag geen probleem zijn voor hem om achterin te blijven functioneren."

  Ik vermoed ook dat hij volgend seizoen nog vooral speler wil zijn, meer nog dan coach

  Eddy Snelders

  Clement: "EK spelen en seizoen voorbereiden als coach, dat lijkt me lastig"

  Ook in Extra Time was de toekomst van Vincent Kompany bij de Rode Duivels een thema. Marc Degryse denkt net als Eddy Snelders dat Kompany zijn zinnen nog op het EK heeft gezet en dat hij daarna afscheid neemt. Philippe Clement ziet dan wel wat problemen.

   

  "De interlandbreak in september is niet meteen een probleem, want dan is het rustig. Maar in juni (tijdens het EK dus) ben je volop bezig met het nieuwe seizoen. Het lijkt mij lastig om dat er tijdens een EK bij te moeten nemen."

   

  "Ik geloof in Vincent als coach bij Anderlecht, maar de combinatie van de twee lijkt mij als tijdsinvulling een ongelooflijke uitdaging", zegt ervaringsdeskundige Clement. "Je moet mensen hebben die je blind kunt vertrouwen, want ik kan mij niet voorstellen dat hij een tegenstander 5 keer zal bekijken. Als oudere speler heb je trouwens nóg meer rust nodig."