• home
 • video
 • pas verschenen

  Blamage compleet voor Real, wanneer en voor wie gaat straks de kassa open?

  Het seizoen is gelukkig ten einde voor Real Madrid

  Het is een seizoen om nooit te vergeten bij Real Madrid. Niet in euforische betekenis wel eentje in grote crisis. De Koninklijke verloor ook zijn laatste match van het seizoen, eindigt zonder prijs en gaat een zware en dure transferzomer tegemoet. Stef Wijnants noteert historische statistieken, de oorlog met Gareth Bale en de onvermijdelijke transferrevolutie.

  Eindelijk vakantie

  "Snel alle poorten sluiten en iedereen op vakantie sturen”, dat moet gisteren zo ongeveer de gedachte in Madrid geweest zijn na een zoveelste vernedering. Real Madrid verloor in eigen huis met 0-2 van Real Betis en sluit het Liga-seizoen af met 12 nederlagen.

   

  12 keer verloren op 38 matchen, dat is bijna 1 op 3. Slechts één keer in de roemrijke historie van Real werd er in de eigen competitie meer verloren : in 1973-1974 ging de Koninklijke 13 keer onderuit.

   

  Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een middenmoter van het Spaanse voetbal, het gaat om de grootste, rijkste en meest succesvolle club ter wereld. In moderne voetbaltijden zijn deze cijfers een grote blamage.

   

  Toen de scheidsrechter gisterenmiddag affloot, was het stadion half leeggelopen, de rest floot iedereen de kleedkamer in. 

  Zidane geen tovenaar

  Met 68 punten en de derde plaats mag Real uiteindelijk nog tevreden zijn dat de kwalificatie voor de Champions League niet in het gedrang kwam. Die ultieme vernedering is de Koninklijke ‘gelukkig ‘ nog bespaard gebleven. Met een historische achterstand van 19 punten op rivaal Barcelona kruipt elke Real-fan in een hoekje weg.

   

  Zinedine Zidane werd twee maanden geleden als de grote Verlosser binnengehaald maar ook hij moet geschrokken zijn hoe diep deze selectie weggezonken is. Zidane kreeg de ploeg ook niet meer aan het winnen en haalde slechts 17 punten op 33.

   

  Zijn recente voorgangers Julen Lopetegui en Santiago Solari moeten voor deze resultaten niet onderdoen. "Er zijn geen excuses. Het was moeilijk in het begin van het seizoen en ook met mij op het einde. Dat is de realiteit", concludeerde Zidane met het schaamrood op de wangen.

  Schip op drift

  Er was niet enkel de ontgoocheling in La Liga. Ook in de Champions League liepen de withemden een blauwtje op. Voor het eerst in 9 jaar haalde het niet de halve finale in de CL. Al biedt de uitmuntende prestatie van Ajax (dat ook nog Juventus uitschakelde en net niet de finale haalde) enige verzachtende omstandigheid.

   

  De Copa del Rey bleek ook al geen troostprijs. Barcelona ging in de halve finale met 0-3 winnen in Bernabeu zodat het totaal aantal nederlagen op 18 matchen in 57 matchen komt te staan.

   

  18 nederlagen in één seizoen, dat is een trieste evenaring van de seizoenen 1984-1985 en 1995-1996. Overigens ging het de voorbije drie jaar samen slechts één keer meer onderuit.

   

  De socio’s in Madrid waren zelfs te verbouwereerd om de witte zakdoeken boven te halen want wie heeft aan zoveel ellende schuld? 3 trainers, 30 verschillende spelers, niets of niemand kon het schip op drift redden. "Alleen wij zijn de schuldigen”, vertelde linksachter Marcelo, die de val van Real meer dan wie ook belichaamt.

  Oorlog met Bale

  Na afloop van de match dankten de spelers de getergde fans met een bescheiden groet. Enkel de vertrekkende Keylor Navas werd op applaus getrakteerd. Zoals bekend wordt Thibaut Courtois volgend seizoen de onbetwistbare nummer één in het doel. Alvast één discussiepunt minder in de ontelbaar vele talkshows in Spanje.

   

  Over Gareth Bale wil niemand het nog hebben. Ook Zidane blijkbaar niet. De Fransman wisselde drie keer en toch bleef Bale op de bank.  “Zelfs al had ik een vierde wissel mogen doorvoeren dan was Bale niet op het veld gekomen. Hij heeft hier veel gewonnen maar we leven in het heden en straks in de toekomst”, vertelde Zidane op de persconferentie.

   

  In Madrid blijft geen enkel kleedkamergesprek geheim en dus liet het bekende en betrouwbare radioprogramma ‘Radioestadio’ optekenen dat Bale ziedend de kleedkamer instormde. “Ik heb nog drie jaar contract. Als ze willen dat ik vertrek, moeten ze me maar 17 miljoen euro per jaar betalen. Indien niet, dan blijf ik, desnoods om te golfen.”

   

  Een verlengd verblijf van de Welshman is niet langer aan de orde, maar Real zal moeten bloeden. Geen enkele club zal dat vorstelijk contract van Bale overnemen.

  Gareth Bale heeft het helemaal verkorven in Madrid

  Transfers en nog eens transfers

  Niet alleen Navas en Bale zullen verdwijnen, ook voor Nacho, Isco, Ceballos, Llorente of Reguillon zou de deur openstaan, al wil Zidane niets kwijt over vertrekkers.

   

  De eerste transfers Militao (Porto) en Rodrygo (Santos) zijn een feit maar het is wachten tot de kassa echt opengaat. Eden Hazard (Chelsea), Luka Jovic (Frankfurt) of Ferland Mendy (Lyon) lijken in aantocht.

   

  En opmerkelijk was de boodschap van Kylian Mbappé gisterenavond op de uitreiking van Speler van het Jaar in Frankrijk. “Ik ben nu aangekomen op een belangrijk kruispunt in mijn carrière. Ik heb hier enorm veel ontdekt en veel geleerd. Misschien is de tijd aangebroken dat ik meer verantwoordelijkheden kan en moet nemen. Misschien bij PSG, maar misschien ook ergens anders voor een nieuwe uitdaging.”

   

  Florentino Perez, voorzitter van Real Madrid, zal het graag gehoord hebben. Met een trio Hazard, Benzema, Mbappé kan de Real-kolonie over een nieuwe toekomst beginnen te dromen.

   

  Zo’n vaart zal het niet lopen want Real zal zich hoedanook aan de Financial Fair Play-regels moeten houden zodat er ook transferinkomsten moeten zijn.

   

  De strijd op het veld heeft Real dit seizoen op alle terreinen verloren, in de coulissen moet de Koninklijke de komende tijd bewijzen dat het nog altijd de nummer één van de wereld is.