• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Wie krijgt welk Europees ticket? Dit zijn de 2 scenario's

  Met het einde van de play-offs is in normale omstandigheden ook de verdeling van de Europese tickets gekend. Maar dat is buiten dit seizoen gerekend. Wij zetten de scenario's voor u op een rijtje.

  De bekerwinst van KV Mechelen gooit namelijk roet in de verdeling van de Europese prijzenpot. Sportief gezien zou Malinwa meteen de groepsfase van de Europa League ingestuurd worden, maar daar kan een uitspraak in het fraudedossier anders over beslissen.

  Wat staat er al zeker vast: de Champions League

  In totaal mag ons land volgend seizoen 5 ploegen Europa insturen. Twee ploegen gaan naar de Champions League (of althans de voorronde), drie ploegen wagen hun kans in de Europa League. 

   

  De ploegen voor de Champions League liggen al vast.

   

  Racing Genk mag als landskampioen rechtstreeks naar de groepsfase van de Champions League. Club Brugge moet als tweede in de stand voorbij de derde (laatste) voorronde voor de Champions League. Als het die match wint, mag het ook door naar de groepsfase van de Champions League.

   

  Dus:

  • Groepsfase Champions League: Racing Genk
  • Derde voorronde Champions League: Club Brugge

  Europa League-tickets mét KV Mechelen

  Bekerwinnaar KV Mechelen is in principe automatisch geplaatst voor de groepsfase van de Europa League. Maar het is dus hoogst onzeker of het die plaats ook mag invullen. 

   

  Als KV Mechelen niet veroordeeld wordt en Europa in mag, dan mag Standard naar de derde en laatste voorronde van de Europa League. De winnaar van de barragematchen mag naar de 2e voorronde van de Europa League. Die winnaar komt uit de match tussen Antwerp (POI) en Charleroi of Kortrijk (POII).

   

  Dus: 

  • Groepsfase Europa League: bekerwinnaar KV Mechelen
  • Derde voorronde Europa League: Standard
  • Tweede voorronde Europa League: Antwerp (POI) - Charleroi/Kortrijk (POII)

   

  Maar wat als KV Mechelen niet naar Europa mag?

  Het bovenstaande scenario voor de Europa League is in feite de verdeling zoals ze al de voorbije jaren gebeurde. Alleen is het dit jaar hoogst onzeker of bekerwinnaar KV Mechelen Europa in mag door het fraudedossier. 

   

  Als KV Mechelen veroordeeld wordt, dan staat het zijn rechtstreekse plaats in de groepsfase af aan Standard. Daaronder schuift alles een plaatsje op: de barragematchen tussen POI en POII hebben als einddoel de derde voorronde van de Europa League. 

  Blijft dan nog het ticket voor de tweede voorronde van de Europa League over. Als Antwerp de barragematch verliest, mag het alsnog hier aantreden. Als Antwerp zijn barrage wint, dan krijgt Gent de voorkeur op Charleroi of Kortrijk.

   

  Dus: 

  • Groepsfase Europa League: Standard
  • Derde voorronde Europa League:  Antwerp (POI) - Charleroi/Kortrijk (POII)
  • Tweede voorronde Europa League: Antwerp als het de barrages verliest, anders gaat het ticket naar Gent