• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vandenbempt: "Door komst Kompany heeft Anderlecht plots weer internationale uitstraling"

  Vincent Kompany

  Vincent Kompany keert na 13 jaar terug naar Anderlecht.

  De overstap van Vincent Kompany van Manchester City naar Anderlecht was ook voor voetbaljournalist Peter Vandenbempt een complete verrassing. "Een stroomstoot gaat door de club."

  Peter Vandenbempt over Vincent Kompany bij Anderlecht

  • "Dit is een stunt van het duo Coucke-Verschueren. De transferperiode moet nog beginnen, maar hier gaat niemand meer boven."
   
  • "Afwachten of Kompany ook een goeie trainer zal zijn. Hij begint in ieder geval met een onwaarschijnlijke berg krediet."
   
  • "Na een vreselijk seizoen stapt iedereen bij Anderlecht nu met nieuwe hoop de vakantie in. De supporters zijn vandaag niet meer bezig met de 5e of 6e plaats."

   

  • "Als Kompany vol voor het EK 2020 gaat met de Rode Duivels zadelt hij Roberto Martinez met een serieus vraagstuk op."

  "Dit hield ik geen seconde voor mogelijk"

  Dit is een gigantische, een mega-verrassing. En dan druk ik mij nog zacht uit. Op geen enkel moment de voorbije maanden heb ik aan een terugkeer van Vincent Kompany naar Anderlecht gedacht. Zeker niet als speler en eigenlijk ook niet als trainer.

   

  Wij zagen Kompany eerder in Amerika voortvoetballen, bij de satellietclub van Manchester City. Maar dat je Kompany, die toch nog niet zó oud is, naar België kunt terughalen, had ik nooit gedacht.

   

  Anderzijds, we wisten wel dat ze daar bij Anderlecht van droomden. Het duo Coucke-Verschueren had dit al eens aangegeven en ze zijn een paar keer samen op de foto geweest. We weten ook dat Kompany dezelfde liefde die hij voor Manchester en de club heeft ook voor Brussel en Anderlecht voelt. Hij is een echte Ket, een kind van het huis. Hij heeft nog altijd een ongelooflijke band met de club.

   

  Maar om dan de stap te zetten van de wereldtop naar de Belgische competitie, dat hield ik geen seconde voor mogelijk. Dit is een stunt van het duo Coucke-Verschueren. De transferperiode moet nog beginnen, maar we weten nu al dat niemand hierboven gaat.

  "Wereldster strijkt neer in het Vanden Stockstadion"

  De transfer past ook perfect in het streven van de huidige leiding om meer Anderlecht-DNA in de club te krijgen. Zetterberg en Arnesen werden al positief onthaald, maar dit gaat er zovele malen boven. Een wereldster strijkt neer in het Vanden Stockstadion. Iemand die vanuit de eigen jeugd is opgeklommen tot een een internationale vedette.

   

  Kompany geeft Anderlecht ineens weer internationale uitstraling, zonder dat het daarvoor resultaten hoeft te halen. Zijn komst is ook een enorme plus voor de jeugd, die zich kan spiegelen aan een Kompany die elke dag op Neerpede zal rondlopen.

  "Voetbal van Guardiola in België, dat zou geweldig zijn"

  Of Kompany ook een goeie trainer zal zijn, dat weet ik niet. Dat zullen we de komende maanden en jaren ontdekken. Hij heeft ook geen trainersdiploma, dus er moet een coach met een gevalideerd diploma naast hem komen.

   

  Ik hoorde de naam van Henry al. Dat zou wat zijn! Kompany en Henry als duo bij een club uit de Belgische competitie. Voor alle duidelijkheid: ik weet niet of dit waar is.

   

  Wat ik wél weet, is dat Kompany een leider is op het veld én in de kleedkamer. Hij is een ambassadeur voor zijn elftal, een grote motivator. Hij kan speechen, kan jongens op hun plichten wijzen, maar kan ook jongens motiveren of oppeppen. Dat zijn allemaal aspecten die je van een trainer verwacht.

   

  Ik neem aan dat hij de voorbije jaren als rechterhand van Guardiola en Martinez al eens heeft nagedacht over het spelletje zelf, over de tactiek. Al moeten we nog ontdekken wat zijn ideeën zijn. Zal hij de ideeën van Guardiola meebrengen? Dat zou geweldig zijn voor onze competitie.

  "Hij zal een onwaarschijnlijke berg krediet krijgen"

  Kompany neemt met deze stap toch ook een klein beetje een risico. Het algemene beeld van Kompany nu is superpositief. Oké, hij is vaak geplaagd door blessures, maar daar kan hij niet aan doen. Maar hij is wel iemand die prestaties heeft geleverd en die onbesproken, onberispelijk is.

   

  Hij zal een onwaarschijnlijke berg krediet krijgen, van iedereen. Maar dat was ook het geval voor Henry bij Monaco. Je moet op een gegeven moment ook gaan presteren. Anders zal ook hij de keerzijde van de medaille leren kennen, ook al heet je dan Vincent Kompany.

   

  De functie van speler-trainer is ook bijzonder. Giggs heeft het nog even gedaan bij Manchester United voor Louis van Gaal eraan kwam. En eind jaren 90 was er Gullit bij Chelsea. Ik liet mij ook vertellen dat Jurion het was bij Lokeren en Coppens bij Berchem. Maar dan spreken we al over een ander tijdperk. Het is in ieder geval zéér, zéér ongebruikelijk, zeker voor Anderlecht. Ze hebben echt out of the box gedacht.

  "Na vreselijk seizoen stapt iedereen vakantie in met nieuwe hoop"

  Voor Anderlecht zou vandaag wel eens sportief een zéér trieste dag zijn, want het kan voor het eerst in een halve eeuw het seizoen afsluiten zonder Europees voetbal. Alles was voorhanden voor een dag van diepe rouw. Maar wat er ook gebeurt, dit is nu allemaal weggevaagd. Wat dat betreft is de timing van het nieuws niet helemaal toevallig.

   

  De supporters zijn nu niet meer bezig met die 5e of 6e plaats en de mogelijke degradatie van KV Mechelen. Dit jaagt een stroomstoot door de club.

   

  Na een vreselijk seizoen stapt iedereen nu de vakantie in met nieuwe hoop. Er is weer wat zonlicht aan de horizon, geen zwakke schijn maar een gigantische gloeiende bol waar iedereen naar uitkijkt.

  "Kan hij als speler-coach van Anderlecht bij de Duivels blijven?"

  De beslissing van Kompany veroorzaakt wel een probleem bij de nationale ploeg. Als Kompany de functie van speler met die van trainer combineert bij Anderlecht, lijkt dat moeilijk te combineren met zijn functie als speler bij de Rode Duivels.

   

  Als Kompany vol voor de Rode Duivels gaat tot en met het EK van 2020, zadelt hij Roberto Martinez dus met een serieus vraagstuk op. Laten we zeggen dat dit op zijn minst een ongewone situatie is.

   

  Het zal zeer veel diplomatie van Roberto Martinez vergen om uit te leggen dat de trainer van Anderlecht ook in de verdediging van de Rode Duivels speelt. Tenzij Kompany natuurlijk zijn afscheid van de nationale ploeg zou aankondigen…

   

  Peter Vandenbempt