• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Poel: "Na Tokio 2020 bestaat de kans dat ik grote ronde rijd"

  Van der Poel focust zich nu op het mountainbiken.

  Na het veld en de weg wil Mathieu van der Poel dit seizoen nu ook de show stelen in het mountainbiken. "Maar tegen de Olympische Spelen in Tokio volgend jaar moet ik wel nog 4 kilogram afvallen", zegt de Nederlandse alleskunner.

  "Na de voorjaarsklassiekers moet ik volgend seizoen 4 kg kwijtspelen"

  4 weken na zijn sensationele zege in de Amstel Gold Race streed Mathieu van der Poel gisteren tegen de toppers in het mountainbiken. In Albstadt (Duitsland) bezette hij de 2e plaats in de eerste Wereldbeker-manche.

   

  "Het mountainbiken brengt me vaak op mooie plekken", vertelt Van der Poel in een reportage met Sportweekend. "De sfeer is ook meer relaxed. Ik vind het leuk dat
  ik vaak alleen op pad ben door de bossen. En het is fijn om minder aandacht te
  krijgen dan in het veld of op de weg."

   

  Van der Poel heeft van de Spelen in Tokio volgend jaar zijn hoofddoel gemaakt. "Olympisch goud in het mountainbiken zou heel mooi staan op mijn erelijst. Olympisch kampioen zijn spreekt tot de verbeelding, ook bij mij. In het mountainbiken heb ik de
  grootste kans om een medaille te winnen in Tokio. De wegrit is sowieso te zwaar
  voor mij."

   

  Maar om zijn olympische droom te verzilveren weegt Van der Poel nog 4 kilogram te veel. “Die 4 kilogram die eraf moet, zal spiermassa zijn", zegt Van der Poel. "Dat is nodig voor mij om bergop met de besten mee te kunnen in het mountainbiken."

   

  "Kilo's verliezen hebben nog veel andere renners me voorgedaan. Kijk maar naar de ronderenners: Dumoulin heeft ook wat van zijn gewicht moeten kwijtspelen."

   

  "Maar momenteel heb ik mijn kracht nog nodig op het veld en op de weg. Dus dat afvallen zal voor volgend jaar zijn. Na het voorjaar heb ik dan 4 maanden de tijd om 4 kilogram te verliezen. Dat moet dan wel lukken."

  Van der Poel: "Ik zal vooral spiermassa moeten verliezen"

  "Impact van wereldtitel op weg zou sowieso groter zijn"

  Van der Poel zit wel nog met een dilemma: Doet hij in september een gooi naar de wereldtitel op de weg of in het mountainbiken? “Ik heb het wegparcours nog niet verkend", bekent Van der Poel.

   

  "Ik heb gehoord dat het parcours bij mijn mogelijkheden past. Maar ik denk dat hetzelfde geldt voor het parcours van het WK mountainbiken."

   

  "Het is geen gemakkelijke beslissing. De impact van een wereldtitel op de weg zou sowieso groter zijn dan in het mountainbiken. Maar dat laat ik niet meespelen in mijn beslissing. Ik zal kiezen voor het WK dat volgens mij het best bij me past."

   

  Zevenvoudig wereldkampioen Nino Schurter is alvast op zijn hoede voor de Nederlander. “Ik was vorig jaar al nerveus toen Mathieu meereed. Het is indrukwekkend hoe hij nu presteert. Maar wij doen ook ons best, dus afwachten maar…"

  "In een grote ronde zou ik voor ritzeges gaan"

  En wat na de Olympische Spelen in Tokio? Is het na 2020 gedaan met mountainbiken voor Van der Poel en focust hij zich dan op de Giro, Tour of Vuelta? "Die kans zit er wel in", zegt Van der Poel.

   

  "Ik heb altijd gezegd dat ik zo lang mogelijk het veld, de weg en het mountainbiken zou blijven combineren. Tokio 2020 zou het einde kunnen zijn van het mountainbiken voor mij, maar dat durf ik niet met 100 procent zekerheid te zeggen."

   

  Waartoe zou Van der Poel in staat zijn in een grote ronde? "Ik denk niet dat ik naar een grote ronde zou gaan om het algemeen klassement te winnen. Het zou zijn om enkele ritten te winnen", besluit Van der Poel.

  "In een grote ronde zou ik niet voor algemeen klassement gaan"

  Is Van der Poel een indringer of een verrijking voor het mountainbiken?

  • Filip Meirhaeghe: “Als er een renner in de mountainbikesport komt en vooraan meedoet, dan is hij een verrijking. Of dat nu een wegrenner, veldrijder, BMX’er of een biljarter is, dat maakt allemaal niet uit. Als ze meedoen voor de prijzen, is dat goed voor de sport. Bovendien beschouwen we Van der Poel als een halve Belg. Daardoor wordt het mountainbiken nu ook meer gevolgd in België."

   

  • Oud-wereldkampioen Thomas Frischknecht: “We winnen in deze sport allemaal als we fantastische duels zien. Vroeger hadden we duels tussen Kulhavy en Absalon, Kulhavy en Schurter en tussen Absalon en Schurter. We hebben altijd tegenstanders nodig om de wedstrijden boeiender te maken. De hele mountainbike-familie is blij dat Van der Poel erbij is. Hij is een van ons, want hij is hier omdat hij van het mountainbiken houdt."
   
  • Zevenvoudig wereldkampioen Nino Schurter: "Van der Poel is welkom in het mountainbiken. Zijn aanwezigheid is een goede zaak voor onze sport. Ik kijk ernaar uit om tegen hem te rijden in de komende Wereldbeker-wedstrijden."
   
  • Mathieu van der Poel: "Ik denk dat de meeste mountainbikers wel respect hebben voor mij. Velen komen zeggen dat ze het leuk vinden dat ik erbij ben, of ze dat nu menen of niet. Maar ik heb de indruk dat dat allemaal wel oprecht is. Ik denk niet dat ze me nog als vreemde eend zien. Ik rijd ondertussen al 2 jaar op een hoger niveau in het mountainbiken."

  Bekijk de reportage uit Sportweekend