• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Kompany keert als speler-trainer terug naar Anderlecht

  Vincent Kompany in het Constant Vanden Stock-stadion.

  Vincent Kompany ruilt Manchester City in voor Anderlecht. Vanochtend maakte de verdediger bekend dat hij de Engelse club zou verlaten en vanmiddag openbaarde hij zijn nieuwe bestemming: Anderlecht, waar hij opgroeide en zijn debuut maakte als voetballer.

  Vincent Kompany keert terug naar Anderlecht als speler-trainer: "Dit is een super-mega-stunt"

  Kompany had bij deel 1 van zijn open brief beloofd om snel met nieuws te komen over zijn toekomst en voegde de daad bij het woord.

   

  Precies twee uur na de aankondiging van zijn afscheid in Engeland kwam hij met deel 2 naar buiten.

   

  Explosief nieuws, zo blijkt, want Kompany keert terug naar Anderlecht, waar het voor hem allemaal begon.

   

  "Ik blijf ambitieus en kijk gedreven uit naar de toekomst", schrijft Kompany op zijn Facebook-pagina. "De volgende drie jaar neem ik de functie op van speler-trainer bij Anderlecht, "Belgium's finest"."

   

  "Dit kan een verrassing zijn voor velen. Het is een beslissing van het hart, maar evenzeer eentje van het verstand."

   

  "Ik ben immers geboren en getogen in Anderlecht. Sinds mijn 6e ben ik vergroeid met die club. Een club met een geweldige geschiedenis, de mooiste van België."

  "Anderlecht worstelt met het heden"

  "Even wat achtergrondinformatie bij mijn transfer: in december 2017 nam Marc Coucke Anderlecht over van de familie Vanden Stock."

   

  "Hoewel de overname een positieve vibe met zich meebracht, volgden de sportieve resultaten niet. Toen ik een tijdje geleden eens bij Anderlecht stopte toen ik onderweg was naar de nationale ploeg spraken Marc Coucke en sportief directeur Michael Verschueren me aan."

   

  "Ze vroegen mijn mening over de moeilijke situatie waarin Anderlecht verzeild geraakt was. Ik gaf hen mijn visie en luisterde naar die van hen, want die was nog altijd ambitieus, moedig en vastberaden om opnieuw het nummer 1 van het Belgische voetbal te worden. Ik bood mijn hulp aan als ze die nodig hadden."

   

  "Later kwam Frank Arnesen aan boord als technisch directeur en hielden we een aantal technische sessies over hoe we een sportieve identiteit konden ontwikkelen op basis van attractief en aanvallend voetbal."

   

  "Anderlecht heeft een traditie van een geweldige jeugdopleiding. Je zou kunnen zeggen dat ze het verleden en de toekomst hebben, maar worstelen met het heden."

  "Kennis delen met paarse generaties"

  "Niet lang geleden kreeg ik een telefoontje van Anderlecht. Onverwacht bood de club me aan om speler-trainer te worden."

   

  "Michael en Frank legden me tot in het kleinste detail uit hoe ze dit zien, want ze hadden er grondig over nagedacht."

   

  "Ik was niet alleen onder de indruk, maar ook geïntrigeerd door de blijk van vertrouwen. Dat zette me aan het denken." 

   

  "Bij City heb ik enorm veel geleerd, zeker de laatste 3 jaar van een ongelofelijke trainer. Pep Guardiola heeft mijn liefde voor het voetbal nog meer aangewakkerd."

   

  "Ik was getuige van zijn manier van werken, ik heb hem geanalyseerd en bestudeerd. Man.City speelt het voetbal dat ik wil spelen. Het is het voetbal dat ik wil doorgeven aan anderen."

   

  "Daarom heb ik bij Anderlecht de functie van speler-trainer aanvaard. Ik wil mijn kennis delen met de nieuwe paarse generaties en zo ook een stukje Manchester in het hart van België injecteren."

   

  "Dit is geen vaarwel, alleen een tot binnenkort. Et pour les Mauves, voor alle Anderlecht-fans: tot binnenkort, à très bientôt. Love, Vincent."

  Kompany en zijn liefde voor Anderlecht

  Vincent Kompany debuteerde op zijn 17e in de eerse ploeg van Anderlecht. Dat was op 30 juli 2003, toen hij in de voorrondes van de Champions League aan de aftrap kwam tegen Rapid Boekarest. Een tiental dagen later speelde hij zijn eerste competitiewedstrijd, tegen Antwerp. In 2006 ruilde Kompany Sporting in voor Hamburg, twee jaar later kwam hij terecht bij Manchester City.

  Tweets van RSCA en City: