• home
 • video
 • pas verschenen

  20 jaar geleden vloerde Van Garsse Federer: "Leuke anekdote op café"

  Christophe Van Garsse rekende in 1999 als eerste Belg af met Roger Federer.

  Drie Belgen wisten in hun carrière Roger Federer te vloeren: David Goffin, Xavier Malisse en... Christophe Van Garsse. De 44-jarige Tongenaar was in 1999 de eerste Belg die de Zwitser op de knieën kreeg. "Dat pakken ze me nooit meer af."

  "Mister Davis Cup". De titel plakt tegenwoordig naast de naam van Steve Darcis, maar eind jaren 90 werd de bijnaam steevast aan Christophe Van Garsse gelinkt. Met zijn onorthodoxe speelstijl zorgde hij voor enkele memorabele stunts in de prestigieuze landencompetitie.

   

  Het mooiste moment in zijn carrière? Zonder enige twijfel de overwinning tegen Roger Federer in 1999. In de kwartfinales van de Davis Cup nam België het op tegen Zwitserland in de Primerose Tennisclub in Brussel.

   

  Omdat Marc Rosset herstellende was van een virusinfectie, moest Van Garsse het opnemen tegen de toen 17-jarige Roger Federer. In een weergaloze vijfsetter rekende de Belgische linkspoot af met de Zwitser.  Xavier Malisse herhaalde dat kunststukje om België naar de halve finales van de Davis Cup te loodsen.

   

  "Al mijn Davis Cup-herinneringen zijn wondermooi", zegt Van Garsse. "Maar ik ben een van de drie Belgen die Federer geklopt hebben en dat pakken ze me nooit meer af. Het is een prachtige anekdote, die op café af en toe nog eens bovenkomt."

   

  "Als we aan de toog aan de praat raken met mensen, durven mijn vrienden weleens te vertellen dat ik Federer heb geklopt. Dat zorgt altijd voor hilariteit en heeft me zelfs al een bak bier opgeleverd bij een weddenschap. Ik ben heel blij dat ik Federer van zo dichtbij heb mogen meemaken. Als er één buitenaards wezen in de sport is, is het Federer wel."

  "Alles leek klaar voor de doorbraak, maar..."

  Van Garsse klopte als Belgische kampioen en Europees jongerenkampioen op de grote poort, maar de doorbraak kwam er nooit. "In mijn eerste proftoernooi in San Marino schopte ik het tot de halve finale en klopte ik spelers uit de top tien. Alles leek klaar voor de grote doorbraak, maar dan verloor ik twee jaar door knieproblemen", vertelt Van Garsse. 

   

  "Ik heb daarna nog mogen proeven van grootse dingen, maar ik ben nooit een voorbeeldprof geweest. Daarom heb ik een haat-liefde-relatie met het verleden. Ik kan niet ontkennen dat ik spijt heb van veel dingen."

   

  Nog voor zijn dertigste borg Van Garsse zijn tennisrackets op. "Te vroeg? Dat is achteraf gemakkelijk gezegd. Maar ik ben dan wel in een diep zwart gat terechtgekomen. Ik heb dat enorm onderschat. Alles viel weg: mijn sociaal leven, mijn dromen, mijn passie... Zo werd mijn tenniscarrière een verhaal van hoge pieken en diepe dalen."

  Ook opmerkelijk parcours in Parijs

  Vandaag beginnen de kwalificaties voor Roland Garros. Pittig detail: Christophe van Garsse stootte er in 1998 vanuit de kwalificaties door naar de derde ronde. 

  Mijn tenniscarrière werd een verhaal van hoge pieken en diepe dalen.

  Christophe Van Garsse

  "Goffin mist een kanon om de grootste te worden"

  Van Garsse volgt het tennis nu nog als liefhebber. "De slechte reeks van David Goffin heeft alles met vertrouwen te maken", zegt de Tongenaar. "Hij heeft zo lang op een wolk gespeeld, maar is nu op de sukkel. Maar als hij een goede Roland Garros speelt, spreekt niemand nog over die slechte reeks.

   

  "Of hij te fragiel is? Hij mist wel een kanon om de allergrootste te worden. Goffin is zo compleet, maar top 3 van de wereld wordt moeilijk. Daarna gaapt wel een leegte. Coppejans klampt aan, Bemelmans is geen 16 meer...."

   

  "Toen wij speelden waren er 700 goede spelers die elkaar konden kloppen, nu zijn er 6.000. Ik ben dolblij dat ik niet moest strijden in die jungle. Dat moet verschrikkelijk moeilijk zijn."

  Christophe Van Garsse baat nu een fitnesszaak uit in Sint-Truiden.