• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Aerents klopt Timmers op 50m vrij op BK: "Ik had hem sterker verwacht"

  Jasper Aerents snoepte het goud weg voor de neus van Timmers.

  Het BK zwemmen in het Antwerpse Wezenberg zwembad is de ideale vormtest met het oog op het WK in Gwangju (12-28 juli). Jasper Aerents, Pieter Timmers, Fanny Lecluyse en Louis Croenen tonen dat ze er meer dan klaar voor zijn.

  Op de 50 meter vrije slag, het kortste nummer op het programma, klopte Jasper Aerents (22"62) man in vorm Pieter Timmers. "Het is heel tof dat ik hem kan kloppen. Pieter verkeert in heel goede vorm, dus ik had hem sterker verwacht", zei Aerents. "Maar 50m vrij is 22 seconden volle gas. Ik kon hem net voor blijven."

   

  "Mijn hoofdnummer is morgen de 100 meter vrij. Ik wil een persoonlijke besttijd zwemmen om met een goed gevoel naar het WK te gaan. Ik wil mijn eigen wedstrijd zwemmen en hopelijk levert dat een goede tijd op."

   

  Pieter Timmers trok zich, na zijn recente successen in de Champions Swim Series, weinig aan van zijn tweede plek op het BK.  "Ik voelde halfweg dat het niet zo lekker ging", zei hij. "Ik heb het dan een beetje laten lopen. Het is niet mijn belangrijkste wedstrijd."

   

  Timmers pakte in de eerste twee manches van de Champions Swim Series in Boedapest en Guangzhou goud op de 100 meter vrije slag. "Die competitie is echt iets voor mij. Het is leuk om in de spotlights te racen tegen grote namen. Zo kan ik ideaal toewerken naar het WK, toch hét grote moment van het jaar."

  Croenen duikt onder WK-limiet

  Louis Croenen dook op de 200 meter vlinderslag (1'56"66) onder de WK-limiet. Onze landgenoot heeft nog twee maanden om te pieken naar een toptijd in Gwangju. "Ik had die tijd nog niet verwacht", zei hij. "Ik zit nog in volle opbouw."

   

  "Dit stimuleert me om de komende weken alles te geven. Er zit iets moois in voor het WK. Het is tijd om onder mijn Belgisch record van vier jaar geleden te duiken. Dan mag ik wel aan de finale denken. Als ik in de finale raak, gooi ik alle remmen los en pak ik risico's."

  Lecluyse blaakt van vertrouwen: "Puzzelstukjes zullen samenvallen"

  Fanny Lecluyse veroverde in Antwerpen de Belgische titel op de 100 meter schoolslag (1'08"15) en de 200 meter wisselslag (2'15"34). "Ik zit nog in volle voorbereiding op het WK, dus je mag nog geen besttijden verwachten", vertelde ze. "Maar deze prestaties geven vertrouwen. Ik zit in een goede flow."

   

  "Ik wil mijn Belgische records breken op het WK en zou graag een finale zwemmen. Ik heb al een tiende plek gezwommen op de 200 meter schoolslag, maar ik wil nu top 8 halen. Dan is er veel mogelijk. Ik heb er vertrouwen in dat de puzzelstukjes zullen samenvallen op het juiste moment."

   

  Lecluyse kreeg op de 200 meter wisselslag concurrentie van Axana Merckx, kleindochter van wielericoon Eddy Merckx. "Ze motiveerde me om een goede rugslag te zwemmen, mijn minste onderdeel", zei Lecluyse. "Ik heb graag iemand waar ik echt moet tegen strijden."

  Lecluyse kreeg concurrentie van Axana Merckx

  Maene: "Axana Merckx blijft met de voetjes op de grond"