• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ster van Australische rugby ontslagen na herhaaldelijke homofobe berichten

  Israel Folau.

  Folau heeft op drie spelers na het meeste try's achter zijn naam voor Australië.

  Rugbyspeler Israel Folau heeft homofobe berichten op Instagram bekocht met ontslag bij de Australische rugbybond. Volgens hem wacht de hel voor "dronkaards, homoseksuelen, overspeligen, leugenaars, hoerenlopers en dieven." Zelf beroept hij zich op het recht van vrije meningsuiting.

  Folau (30) publiceerde vorige maand op Instagram een bericht waarin hij "dronkaards, homoseksuelen, overspeligen, leugenaars, hoerenlopers, dieven, atheïsten en heidenen" waarschuwde. "De hel wacht op jullie, toon berouw!"

   

  Folau is niet aan zijn proefstuk toe. De Australiër is een strenggelovige christen, die vorig jaar al negatieve berichten over homo's op de sociale media plaatste. Toen kwam Folau ermee weg. De bond hield het bij een waarschuwing, maar vertelde de rugbyer dat hij zijn toon moest matigen. In april liet hij zich weer gaan.

   

  De rugbybond ondervroeg Folau tijdens een speciale hoorzitting over zijn nieuwe bericht. Daarna werd beslist om zijn miljoenencontract te ontbinden. Bij de Australische rugbybond was hij tot 2022 verzekerd van een loon van 2,5 miljoen euro.

   

  Folau zegt in een verklaring "verdrietig" te zijn, maar toont weinig berouw. "Als Australiërs zijn we geboren met bepaalde rechten, waaronder het recht op vrijheid van religie en de vrijheid van meningsuiting. Als christen zie ik het als mijn plicht om het woord van God te verspreiden. Mijn religieuze overtuigingen zouden het spelen voor mijn land en club niet in de weg moeten staan." De 73-voudig international raakte door alle ophef ook al wat persoonlijke sponsoren kwijt.