• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  't Kuipje bedankt Wijnants voor 40 jaar dienst: "In Berlijn gaan spelen, is nu een verre droom"

  Wijnants streek in 1980 neer bij Westerlo, toen een club in 2e provinciale.

  Herman Wijnants (73) neemt na 40 jaar afscheid van Westerlo, al wil hij dat zelf niet zo gezegd hebben. "We zien wel wat de toekomst brengt", hield hij deur op een kier na de laatste thuiswedstrijd van het seizoen van zijn club.

  "Bekerwinst in 2001 is het hoogtepunt"

  Wijnants werd in 1980 algemeen manager van KVC Westerlo. Hij klom met de club van 2e provinciale naar eerste klasse in 1997. Na 40 jaar komt er na dit seizoen een einde aan een hoofdstuk: Westerlo komt in Turkse handen.

   

  Gisteren speelde Westerlo zijn laatste thuiswedstrijd van het seizoen tegen Charleroi. Wijnants werd voor en na de wedstrijd in de bloemetjes gezet in 't Kuipje. "Jammer dat we niet konden winnen, maar we hebben het als club uit 1B niet slecht gedaan in de play-offs. Daar ben ik trots op", zei Wijnants na de match.

   

  De (ex-)sterke man van Westerlo wil niet gezegd hebben dat hij helemaal van het voorplan verdwijnt. "Ik ben nog niet weg. We zien wel wat de toekomst brengt. We hebben als club heel mooie tijden meegemaakt in de periode dat ik hier geweest ben."

   

  "De faillissementen van Lierse, KV Mechelen, Antwerpen en GBA zijn ook een beetje ons geluk geweest. We waren daardoor de enige ploeg in de Kempen", aldus Wijnants, die bekerwinst in 2001 aanhaalt als het hoogepunt van zijn tijd bij Westerlo.

   

  "Hoger is niet haalbaar voor een club als Westerlo. We mochten Europees in Berlijn gaan voetballen en daar kunnen we nu alleen maar van dromen."

  De faillissementen van Lierse, KV Mechelen, Antwerpen en GBA zijn ook een beetje ons geluk geweest. We waren daardoor de enige ploeg in de Kempen.

  Herman Wijnants

  't Kuipje zet Wijnants in de bloemetjes:

  "Geen voorstander van eerste klasse met 20 clubs"

  Wat brengt de toekomst voor Westerlo? "Er is in België een malaise ontstaan door de verdeling van de TV-gelden", haalt Wijnants aan. "Als alle clubs uit 1B worden overgenomen door buitenlandse investeerders, dan klopt iets niet."

   

  "Het bewijst dat het niet mogelijk is om te overleven in 1B zonder buitenlands geld. Het is dan ook afwachten wat de vergadering over de hervorming van de competitie zal opleveren. Ik hoop dat mijn voorstel van tien jaar geleden, twee competities met 12-12- of 14-12-verdeling, nog eens wordt bovengehaald."

   

  "Een eerste klasse met 20 clubs, zonder tweede klasse, daar ben ik geen voorstander van", concludeert Wijnants.

  Er is in België een malaise ontstaan door de verdeling van de TV-gelden. Als alle clubs uit 1B worden overgenomen door buitenlandse investeerders, dan klopt iets niet.

  Herman Wijnants

  De babbel met Wijnants: