• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Lefevere niet te spreken over jurybeslissing: "Stakkerds hebben nog nooit peloton van binnen gezien"

  Asgreen, in de groene trui, dacht na de rit even dat hij de nieuwe leider was.

  Patrick Lefevere is niet te spreken over de beslissing van de UCI-jury in de Ronde van Californië om leider Tejay van Garderen geen tijdsverlies aan te rekenen voor een oponthoud net buiten de laatste drie kilometer. "De reglementen zijn er om gerespecteerd te worden", schrijft de CEO van Deceuninck-Quick Step op Twitter.

  Leider Tejay van Garderen kwam in de vierde rit van de Ronde van Californië ten val op zo'n tien kilometer van de finishlijn. Net buiten de laatste drie kilometer werd hij nog een keer opgehouden door een grote valpartij.

   

  De Amerikaan kwam uiteindelijk op 53 seconden van ritwinnaar Fabio Jakobsen over de finishlijn en verspeelde daardoor zijn gele leiderstrui aan de Deen Kasper Asgreen, ploegmaat van Jakobsen bij Deceuninck Quick-Step.

   

  Na lang beraad van meer dan twee uur nam de wedstrijdjury een opvallende beslissing. "De massale val aan het einde van etappe vier kwam er met net iets meer dan 3 kilometer voor de boeg. De UCI-commissarissen hebben besloten om alle renners die getroffen zijn door het incident of de opstopping, de tijd van het peloton te geven." Daardoor blijft Van Garderen dus leider.

  "Stakkerds hebben nog nooit een peloton van binnen gezien"

  Patrick Lefevere, CEO van Deceuninck-Quick Step, ploeg van Asgreen en Jakobsen, was het duidelijk niet eens met de beslissing van de commissarissen. "Als Philippe Mariën (voorzitter van de UCI-jury, red) beslist om de regels te overtreden, hebben we in de toekomst geen algemene klassementen meer, maar enkel puntenklassementen", klinkt het op Twitter.

   

  "Mijn team vocht heel hard om op kop van het peloton te blijven, om proberen te winnen en niet te vallen. Plots zet meneer Mariën de leider terug op de eerste plaats. Dat schept een gevaarlijk precedent en ik ben absoluut tegen deze belissing van de jury", schrijft Lefevere nog.

   

  "Ik ben benieuwd wat de andere ploegen hiervan zullen vinden. De "VAR" beslist over de ritwinnaar (een verwijzing naar de deklassering van Viviani in de Giro, red) en de UCI-voorzitter over de gele trui."

   

  Wat later kroop Lefevere een tweede keer in zijn pen. "Ik ben niet woest, maar juist is juist. De reglementen zijn er om gerespecteerd te worden. Nu gaan de VAR-commissarissen ook beslissen wie de rit wint. Het peloton weet heel goed wie de gevaarlijken zijn in de sprint. De stakkerds (UCI-commissarissen, red) hebben nog nooit een peloton van binnen gezien."

  Mijn team vocht heel hard om op kop van het peloton te blijven, om te proberen winnen en niet te vallen. Plots zet Mariën de leider terug op de eerste plaats. Hij is een gevaarlijke voorzitter en ik ben absoluut tegen deze belissing van de jury

  De tweets van Lefevere:

  Reactie AIGCP: "Flexibiliteit werd ooit voorgesteld"

  De AIGCP, de belangenvereniging van de profploegen, reageerde ondertussen al op de tweets van Patrick Lefevere. "De AIGCP maakte ooit deel uit van een werkgroep van de UCI na een incident met Alberto Contador in de Dauphiné van 2016."

   

  De Spanjaard kreeg toen in de 3e rit af te rekenen met materiaalpech op 3,7km van het einde en verloor daardoor zijn leiderstrui.

   

  "Er werd toen over nagedacht om organisatoren de nodige flexibiliteit te geven in verband met de regel van de laatste drie kilometer. In de finale versie werd die kanttekening toen niet opgenomen", klinkt het nog.