FIFA beboet Anderlecht en Belgische voetbalbond voor inbreuken bij transfers minderjarigen

RSC Anderlecht en de Koninklijke Belgische Voetbalbond hebben zich schuldig gemaakt aan inbreuken bij transfers van minderjarige spelers (U18). De wereldvoetbalbond FIFA legt paars-wit een boete op van 200.000 Zwitserse frank (177.000 euro), de KBVB moet 230.000 (203.000 euro) Zwitserse frank betalen. Anderlecht liet intussen al weten de straf te aanvaarden.

Inbreuken bij transfers van 4 minderjarigen, waaronder Mbemba

De FIFA verklaart dat Anderlecht onder meer inbreuk maakte op artikel 19 van het FIFA-reglement betreffende de status en transfer van 4 minderjarige spelers. Daarvoor wordt de club dus beboet met een bedrag van 177.000 euro. Ook de Belgische voetbalbond bleek de regels inzake minderjarigen te hebben geschonden. De KBVB krijgt een boete van 203.000 euro.

 

Vier transfers, waaronder die van Chancel Mbemba, brachten Anderlecht op de radar van de FIFA. De toen 17-jarige Mbemba kwam in 2011 naar Anderlecht (maar moest tot 2013 wachten op zijn debuut). 

 

Voor internationale transfers geldt de algemene regel dat ze alleen mogen als spelers ouder zijn dan 18 jaar. Maar de FIFA voorziet op die basisregel drie uitzonderingen. Een eerste daarvan is als de ouders van de voetballer verhuizen om andere redenen dan het voetbal. Voor EU-inwoners zijn de regels voor voetballers tussen 16 en 18 net iets strikter. Er worden in dat geval garanties gevraagd met betrekking tot school, opvoeding en omkadering.

 

Ten slotte: voetballers die op minder dan 50 kilometer van een landsgrens én 100 kilometer van de club wonen, is een transfer toegestaan. Elke internationale transfer moet onderworpen worden aan een controle door de FIFA alvorens ze door mag gaan. Bovendien moet de transfer ook aangegeven worden bij de nationale federatie. In het geval van RSCA dus de KBVB.

 

Bij Mbemba ging Anderlecht in de fout op bovenstaande regels. Paars-wit probeerde ook de Amerikaan Patrick Tshiani (in 2011, toen 16 jaar), de Roemeen Dragos Cojocaru (in 2012, toen 15 jaar) en de Nepalees Bimal Magar (in 2014, toen 16 jaar) tevergeefs aan te sluiten. Ook in die dossiers stelde de FIFA inbreuken vast. De drie laatstgenoemde spelers schopten het evenwel nooit tot de A-kern van Anderlecht.

Anderlecht aanvaardt zijn straf

Anderlecht reageerde intussen al op het nieuws op zijn website: "FIFA veroordeelt, na een onderzoek van meerdere jaren, RSC Anderlecht tot een boete van CHF200.000 voor bestuurlijke fouten in verband met het registreren en opstellen van jonge spelers in het verleden. De veroordeling betreft feiten daterend uit de periode 2011-2013. Het Disciplinair Comité nam de positieve samenwerking van de club binnen het onderzoek in overweging bij het bepalen van de straf."

 

"Het huidig bestuur van de club neemt hiervan akte, gaat niet in beroep tegen dit vonnis en bevestigt opnieuw, zoals ook aangetoond aan de FIFA, dat dergelijke bestuurlijke tekortkomingen niet meer gebeurden de laatste jaren en ook niet meer zullen gebeuren."

KBVB: "We bekijken intern of we beroep aantekenen"

Ook de KBVB kreeg een boete, maar bekijkt nog of er beroep zal aangetekend worden, zo reageert woordvoerder Pierre Cornez. 

 

"We zullen intern nog bekijken of we de boete aanvechten. We zullen rustig de tijd nemen om de motivering en argumentatie van de FIFA door te nemen." De juristen van de KBVB hadden donderdag hun handen vol met het kort geding dat door KV Mechelen werd aangespannen bij de Brusselse arbeidsrechtbank in de zaak "Propere Handen".

 

De voetbalbond kan de boete van 230.000 Zwitserse frank (203.000 euro) nog aanvechten via het beroepscomité van de FIFA.