• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Belgian Cats starten EK-voorbereiding: "Mikken op de top 6"

  Bondscoach Philip Mestdagh

  Bondscoach Philip Mestdagh

  De Belgian Cats beginnen vrijdag aan hun voorbereiding op het EK basketbal, dat volgende maand plaatsvindt in Servië en Letland. De Belgische vrouwen mikken er op een plaats in de top 6.

  België zit op het EK in een loodzware poule met Servië, Rusland en Wit-Rusland. "De groep des doods", zegt bondscoach Philip Mestdagh. "Maar we hebben vertrouwen geput uit onze voorbije campagnes. Tegen die grote landen moeten we durven te spelen met geloof in eigen kunnen."

   

  Op het vorige EK pakte België het brons, op het WK werden ze 4e. "Door onze resultaten worden we wel wat in de rol van underdog geduwd. Zo'n zware groepsfase opent ook wel perspectieven, want dan ben je wel voorbereid op de eventuele sterke tegenstand in het vervolg van het toernooi."

   

  Vrijdag start de voorbereiding van de Cats op het EK, maar een aantal speelsters ontbreekt nog. "Julie Allemand en Kim Mestdagh spelen nog de play-offs met hun club. Daarna trekt Kim naar de WNBA, net als Meesseman en Ben Abdelkader. Ook Lore Devos zit nog in de VS."

   

  Van 25 mei tot 3 juni gaan de Belgian Cats op stage naar Japan, waar ze twee oefenwedstrijden zullen spelen. Van 14 tot 16 juni is er een toernooi in Brussel met matchen tegen Spanje (14 juni), Canada (15 juni) en China (16 juni). De voorbereiding wordt afgesloten met 2 duels tegen Italië: op 21 juni in Wevelgem en de uitwuifwedstrijd van een dag later in Kortrijk. Op 24 juni vertrekken de Belgian Cats naar het EK in Servië.

   

  "Ons hoofddoel op het EK is een plaats in de top 6, want die geeft toegang tot het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van volgend jaar", zegt assistent-bondscoach Pierre Cornia.

  Ann Wauters: "Groep heeft er zin in"

  Ook de 38-jarige Ann Wauters maakt deel uit van de voorlopige selectie voor het EK. Wauters werd in november geopereerd aan haar knie en speelde dit seizoen geen minuut, maar wordt toch klaargestoomd tegen eind juni.

   

  "Het is een lang proces geweest, waarschijnlijk het moeilijkste dat ik ooit heb moeten doen: ineens wou mijn lichaam niet meer doen wat ik wou. Het is dus echt een emotionele rollercoaster geweest", zegt Wauters.

   

  "De voorbije weken heb ik echter al heel wat op het terrein gestaan met de coach en merkte ik dat ik veel vooruitgang geboekt heb. Vrijdag hoop ik al een groot deel van de training te kunnen meedoen."

   

  "Op de twee vorige toernooien hebben we onszelf overtroffen en dat willen we nu opnieuw doen, door basketbal te spelen waarin het team voorop staat. Hard werken heeft ons geleid naar het vorige succes en dat zal vanaf vrijdag opnieuw moeten beginnen. Onze groep heeft er zin in."

  De 18-koppige voorselectie van de Belgian Cats

  • Julie Allemand (Lyon ASVEL/Fra)
  • Hind Ben Abdelkader (Chicago Sky/VSt)
  • Marjorie Carpréaux (Kangoeroes Mechelen)
  • Antonia Delaere (Nantes/Fra)
  • Lore Devos (Colorado State University/VSt)
  • Serena-Lynn Geldof (Namen)

  • Kyara Linskens (Gorzow/Pol)
  • Emma Meesseman (Washington Mystics/VSt)
  • Hanne Mestdagh (Namen)
  • Kim Mestdagh (Washington Mystics/VSt)
  • Heleen Nauwelaers (Bembibre/Spa)
  • Hatty Nahwezi-Bende (Rioja/Spa)

  • Jana Raman (Valencia/Spa)
  • Elise Ramette (Sint-Katelijne-Waver)
  • Laure Resimont (Tarbes/Fra)
  • Julie Vanloo (Townsville Fire/Aus)
  • Celeste Trahan-Davis (Castors Braine)*
  • Ann Wauters

   

  * De naturalisatieprocedure voor de Amerikaanse Celeste Trahan-Davis, die al 6 jaar in ons land verblijft, werd 2 jaar geleden opgestart, maar is nog niet afgerond. Trahan-Davis neemt deel aan de stage om ervaring op te doen. Aan het EK mag ze nog niet deelnemen.