• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Voormalige 400 meterloper krijgt job als antidopingbaas

  Witold Banka

  Witold Banka wordt de jongste voorzitter van het WADA.

  De Poolse minister van Sport Witold Banka wordt op 1 januari 2020 voorzitter van het Wereldantidopingagentschap (WADA). De voormalige estafetteloper volgt de Brit Craig Reedie op.

  Het voorzitterschap van het WADA gaat sinds de oprichting in 1999 om beurten naar een kandidaat van de lidstaten en naar een kandidaat vanuit het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Craig Reedie kwam uit die laatste instantie, daarom is het nu weer aan de lidstaten.

   

  Bij de verkiezing van de Europese kandidaat voor het voorzitterschap in januari kreeg Banka de voorkeur op onder anderen Vlaams minister van Sport Philippe Muyters. En vandaag werd de Poolse minister van Sport in Montréal (Can) verkozen boven de Dominicaan en voormalige zwemmer Marcos Diaz.

   

  Met zijn 34 lentes wordt Banka de jongste WADA-voorzitter ooit. Tot 7 jaar geleden stond hij nog dagelijks op de atletiekpiste als 400 meterloper. Zijn grootste successen behaalde hij als belofte met de Poolse estafetteploeg. In 2005 won Banka het EK voor beloften met de 4x400 meter.