• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Verstappen: "Het vrij snelle Zandvoort wordt een uitdaging"

  " "

  Max Verstappen maakte vorig jaar een "donut" op het F1-circuit in zijn land.

  0 / 0

  De Grote Prijs van Nederland staat na 35 jaar vanaf 2020 weer op de kalender van het WK Formule 1. Het nieuws raakte de voorbije dagen bekend, maar werd vandaag door F1-baas Chase Carey geofficialiseerd op een persconferentie op het circuit aan de Noordzee. 

  "Onder de naam "Heineken Dutch Grand Prix" zal de race voor 3 seizoenen op de kalender staan, in principe in de maand mei", vertelde Carey. De Nederlandse autorijder Jan Lammers, met een verleden in de F1, is de sportief directeur van de GP. Voor de organisatoren is de aanwezigheid van Max Verstappen (Red Bull) een garantie op een massa volk.

   

  Na Vietnam (op 25 april in Hanoi) wordt Nederland de 2e nieuwigheid op de kalender van 2020. Ter herinnering: de Grote Prijs van België in Spa-Francorchamps werd verlengd tot 2021.

   

  Vijf circuits hebben nog geen contract voor volgend jaar: Mexico, Italië, Silverstone, Barcelona en Duitsland. Enkel de Grote Prijzen van Mexico, Duitsland en Spanje zijn echt bedreigd.

  Vorig jaar reden er al Red Bulls (met Verstappen) in Zandvoort tijdens de Jumbo Racing Days:

  Verstappen: "Vrij snelle baan is best nog een uitdaging"

  Een reactie van Verstappen mocht natuurlijk niet ontbreken. De Nederlander was er niet bij op de persmeeting, maar reageerde via zijn team Red Bull Racing: "Ik heb in Zandvoort in de Formule 3 geracet en dat was heel leuk. Het iconische circuit is een vrij snelle baan."

   

  De jonge Nederlander komt af en toe in Zandvoort, vorig jaar draaide hij er "donuts" met een RB8. "Ik deed hier enkele rondjes in een F1-bolide en het circuit is best wel een uitdaging."

   

  "Je hebt enkele snelle hellende bochten, op sommige plaatsen is het best krap en er zijn wat blinde bochten. Er zijn geen uitloopstroken, dus is het lastig om je limiet te vinden. Op andere circuits is het misschien makkelijker, maar dat maakt racen hier ook spannend."

   

  "Ik vind het circuit een beetje lijken op dat van Suzuka, omdat het door dezelfde persoon is ontworpen. Er zijn karakteristieken die overeenkomen. Het is altijd goed en spannend om nieuwe races op de kalender te hebben."

  Verstappen en Gasly praten over Zandvoort:

  Racedirecteur: "Door spannende duinenkarakter wordt elke fout meteen afgestraft"

  De Oostenrijker Niki Lauda was in 1985 de winnaar van de laatste Grote Prijs van Nederland. Voor de terugkeer van de koningsklasse van de autosport naar Zandvoort is 30 tot 40 miljoen euro nodig. Een pak vooraanstaande Nederlandse bedrijven stapte na lange onderhandelingen mee in.


  De organisatie wil dat de Dutch Grand Prix de duurzaamste ter wereld wordt door de nadruk te leggen op openbaar vervoer en de komst per fiets te stimuleren.


  Sportief directeur Lammers moest wekenlang de kaken op elkaar houden, maar wist zich nu met zijn blijdschap geen blijf: "Circuit Zandvoort en haar legendarische Tarzanbocht zijn wereldwijd bekend. De Formule 1 en de rijders roemen het oldskool circuit, dat vanwege het spannende duinenkarakter iedere rijdersfout meteen afstraft."

   

  Het circuit wordt de komende maanden op een paar punten aangepast, zodat het voldoet aan de hedendaagse racestandaarden.

  Jan Lammers: “We hebben hem weer thuis weten brengen: waanzinnig!”

  Volg Verstappen een rondje in Zandvoort met een F1-bolide:

  De aankondiging van Formule 1: