• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  WK-held uit 1994 Balakov wordt bondscoach van Bulgarije: "Ik wil de ploeg aantrekkelijker laten spelen"

  Krasimir Balakov wordt bondscoach van Bulgarije. Samen met superster Christo Stoitsjkov leidde hij Bulgarije naar de halve finales van het WK in 1994. 

  De Bulgaarse voetbalbond heeft Krasimir Balakov aangesteld als nieuwe bondscoach. De 53-jarige Bulgaar zal zijn termijn als coach nog uitdoen bij het Bulgaarse Etar Veliko Tarnovo. Op 7 juni zal Balakov voor de 1e keer op de bank te zitten bij de nationale ploeg tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië.

   

  "Het is een grote eer om coach te mogen zijn van mijn eigen land. Ik hoop dat ik de ploeg op een aantrekkelijke manier kan laten spelen en dat we samen successen kunnen halen", zei Balakov bij zijn voorstelling. 

  Legendarisch WK voor Bulgarije

  Balakov maakte deel uit van de legendarische Bulgaarse ploeg die in 1994 de halve finales op het WK in de Verenigde Staten haalde. Balakov speelde toen samen met Christo Stoitsjkov, die een ware legende was in Bulgarije.

   

  De Bulgaren verloren in de halve finales van Italië, dat in de finale ten onder ging tegen Brazilië. Christo Stoitsjkov was topschutter op dat WK.

  Hristo Stoichkov en Krasimir Balakov vieren de gelijkmaker in de kwartfinales tegen Duitsland.

  Balakov speelde voor Sporting Lissabon en Stuttgart. De aanvallende middenvelder verzamelde 92 caps tussen 1988 en 2003 en scoorde 19 keer voor het nationale elftal. De Bulgaar is trainer geweest van onder andere Hajduk Split, Kaiserslautern en Litex Lovech.

  Balakov kreeg een truitje met "zijn" nummer 20 cadeau