• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Sportiviteit was net iets waarmee het volleybal zich kon onderscheiden"

  " "

  Maaseik is de kampioen na een felle strijd tegen Roeselare.

  Maaseik heeft zich afgelopen weekend tot landskampioen gekroond in het volleybal. Over de finale zal om diverse redenen nog lang nagepraat worden. Dat deed Sporza ook, met ex-topvolleyballer Wout Wijsmans.

  "Het is heel lang geleden dat we nog zo'n spannende volleybalfinale gezien hebben, zowel op sportief als emotioneel vlak", vindt Wout Wijsmans. "In de 5 wedstrijden heeft de thuisploeg nooit aan het langste eind getrokken, 4 keer eindigde een match op 2-3. Dat was echt publiciteit voor het volleybal."

   

  "We zagen ook spannende comebacks. In de slotmatch stond Roeselare 2-0 voor, maar verliest dan nog de 5e set. Qua emoties was het top. Bij momenten lag het niveau ook heel hoog. Beide ploegen hebben zich volledig gegeven."

  "Jammer dat hoogstaande finale overschaduwd werd"

  De discussie over de medical jokers overschaduwde wel de finale. "Ik vind het heel spijtig dat een finale vol emoties, inzet en vechtlust gedomineerd werd door die randverhalen. Er werd meer over geschreven dan over het sportieve en dat is jammer", zegt Wijsmans, die zelf enkele jaren voor Maaseik speelde.

   

  "Iedereen heeft het recht om zijn mening te zeggen, maar het sportieve moet altijd voorgaan, in het belang van de sport. Ik denk dat er soms te veel en te grote ego’s rondlopen en dat er dan niet meer gedaan wordt wat het beste is voor het sportieve."

   

  "Wie er gelijk had, weet ik niet. Dat is ook wat onduidelijk. Ik weet wel dat zoiets in het buitenland niet gebeurt. Daar primeert het sportieve wel altijd."

   

  "Sporza-journalist Marc Willems schreef dat hij het even gehad had met volleybal. Ik ben het helemaal eens met hem. Het is alleen jammer dat zoiets gezegd moet worden net op het moment dat een van de mooiste finales in de laatste 10 jaar gespeeld wordt."

   Ik denk dat er soms te veel en te grote ego’s rondlopen en dat er dan niet meer gedaan wordt wat het beste is voor het sportieve.

  Wout Wijsmans

  "Beter even nadenken dan natrappen"

  De extrasportieve gebeurtenissen zorgden ook voor een bitsig sfeertje op en naast het veld. "Dat is jammer, want die sportiviteit was net iets waarmee het volleybal zich kon onderscheiden. Er waren mensen die groot waren in het verlies, daar heb ik veel respect voor. Maar er waren anderen heel klein in het verlies. Je kunt beter even nadenken in plaats van na te trappen", weet Wijsmans.

   

  "Wat ik vind van medical jokers? Als alles correct verloopt en iemand is zodanig geblesseerd dat hij later niet meer kan spelen, dan moet er wel nog iets kunnen gebeuren. Als een medical joker toegelaten is in het seizoen, dan moeten ze dat ook toelaten in de play-offs. Maar dan moet het wel correct gebeuren."

  Roeselare wilde Thomas Rousseaux inzetten als medical joker.

  Roeselare wilde Thomas Rousseaux inzetten als medical joker.

  "Bemiddelaar tussen bond en Liga"

  Daarnaast is er ook al een aanslepend dispuut tussen de volleybalbond en de Liga, die al jaren niet op dezelfde golflengte zitten. "Er moet samengewerkt wordt, al is dat makkelijker gezegd dan gedaan", weet Wijsmans.

   

  "In andere landen loopt dat ook niet altijd van een leien dakje, maar vroeg of laat moeten de ego's opzijgeschoven worden in het belang van het volleybal. Het lijkt me best dat er een neutrale bemiddelaar komt, die luistert naar de standpunten van alle partijen. Daaruit moet je filteren en dingen halen. Dat is niet makkelijk, maar het moet wel gebeuren. Anders blijft het één stap vooruit en twee stappen achteruit, zoals we al jaren bezig zijn. De rest van de wereld gaat vooruit en wij moeten mee."

  Anders blijft het één stap vooruit en twee stappen achteruit, zoals we al jaren bezig zijn.

  Wout Wijsmans