• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Als Liverpool ook de CL verliest, kan dat in de club sluipen"

  Wie had de uitkomst in de Premier League voorspeld?

  Manchester City heeft zich afgelopen weekend na een zinderend competitieslot tot kampioen gekroond in Engeland. Voetbalcommentator Filip Joos blikt terug op een grand cru-seizoen in de Premier League. "Het was de waanzinnigste titelstrijd ooit."

  "Van Manchester City en Liverpool word je vrolijk"

  "Manchester City was een half procentje beter dan Liverpool, al kun je dan ook meteen zeggen: Liverpool verloor maar 1 keer, op City, waar het niet de mindere was. En Manchester City verloor 4 keer. Eigenlijk gaven ze elkaar geen duimbreed toe", stelt Filip Joos vast.

   

  "Vergeet ook niet dat City eigenlijk een heel seizoen zonder Kevin De Bruyne gespeeld heeft. Dat had je vorig seizoen toch nooit voor mogelijk gehouden, maar de facto was het wel bijna zo. Daar heeft Guardiola dan toch weer oplossingen voor gevonden. Je kunt onmogelijk zeggen dat City de titel niet verdiende."

   

  "Voor Liverpool moet dit toch wel een heel groot trauma zijn. Hoe groot de klap is, zal ook afhangen van de Champions League. Als ze die winnen, hebben ze ook een volmaakt seizoen. Maar als ze verliezen, kan dat wel in de club sluipen."

  Hoe groot de klap is bij Liverpool zal ook afhangen van de Champions League. Winnen ze die, dan hebben ze ook een volmaakt seizoen.

  Filip Joos

  "Van Manchester City en Liverpool word je vrolijk", vindt Joos. "Klopp staat synoniem voor vrank en vrij en vrolijk voetbal. Je wilt heel graag naar een match van Liverpool. Mij trekt het nog iets meer aan dan het bijna perfecte Manchester City, dat onder Guardiola toch wat academischer en beredeneerder voetbalt."

   

  "Die 42 op 42 van City in de competitie was wel fenomenaal. Het was de waanzinnigste titelstrijd ooit. Chapeau voor allebei de teams."

  Kevin De Bruyne en coach Josep Guardiola

  Kevin De Bruyne en coach Josep Guardiola

  "Begrijpelijk dat Pochettino denkt aan vertrekken"

  Op ruime afstand van Manchester City en Liverpool nestelden Chelsea en Tottenham zich ook in de top 4. "Ik denk dat de tweestrijd City-Liverpool nog wel even zal duren. Ik zie Chelsea niet onmiddellijk weer in de dans springen. Arsenal heeft nog tijd nodig en het lijkt me ook onmogelijk dat Manchester United de kloof in 1 transferperiode kan dichten."

   

  "Wat Tottenham dit seizoen gepresteerd heeft, zonder aankopen, is toch wel straf. Kane was 2 keer geblesseerd, maar toch zijn de Spurs weer simpel bij de eerste 4 geëindigd. Dat is eigenlijk al een prestatie op zich. Eigenlijk moet je spreken over de eerste 2, want aan City en Liverpool is niet te tornen."

   

  Coach Pochettino zinspeelde wel al meermaals op een vertrek. "Dat begrijp ik. Je mag niet onderschatten wat hij heeft moeten doen in het koopgekke Engeland. Ik denk dat hij zijn spelersgroep uitgeperst heeft, anders haal je die resultaten niet. Mogelijk beseft hij dat het water aan de lippen staat van zijn groep. Als je dan overal aan de slag kunt, is het niet zo gek dat hij denkt dat zijn cyclus erop zit."

  Tottenham-coach Pochettino

  Tottenham-coach Pochettino

  "Moment om te vertrekken voor Hazard"

  "Wat Chelsea gepresteerd heeft, is ook niet mis", gaat Filip Joos voort. "Het is knap wat Sarri gedaan heeft met een ploeg die toch wel wat op haar retour is."

   

  "Voor Hazard is het moment wel gekomen om te vertrekken. Elke andere voetballer met zijn talent was al veel langer weggeweest. Dat jaar onder Sarri was er toch te veel aan. Met Conte had hij al twee jaar een redelijk gekke Italiaan als trainer gehad."

  Hazard had liever Mourinho. In dat lelijke voetbal mocht hij zijn zin doen en dat is alles voor hem.

  Filip Joos

  "Sarri en Hazard zijn koele minnaars. Sarri is slim. Hij beseft ongetwijfeld dat hij nooit een speler van Hazards niveau getraind heeft en misschien ook nooit meer zal trainen. Maar hij is ook koppig en heeft een eigen idee over voetbal. Dat is fantastisch, maar moeilijk om in de praktijk te brengen met Hazard."


  "Sarri is altijd heel lief voor Hazard, maar zal geen oorlog maken of een veto stellen als hij naar Real Madrid gaat. Hazard had liever Mourinho. In dat lelijke voetbal mocht hij wel zijn zin doen en dat is alles voor hem. Daarom trekt hij ook naar het Real van Zidane."

  Eden Hazard en Chelsea-coach Maurizio Sarri

  Eden Hazard en Chelsea-coach Maurizio Sarri

  "Shaw Speler van het Jaar: dat zegt alles over United"

  "De grootste ontgoocheling dit seizoen was Manchester United", vindt Filip Joos. "Luke Shaw is daar door de supporters verkozen tot Speler van het Jaar. Dat zegt alles. Die zou bij bepaalde ploegen uit de Jupiler Pro League niet eens in de basis staan."

   

  "Waar het foutgelopen is - los van de rare aankopen en het feit dat Solskjær geen toverstok bleek te hebben - is bij Mourinho en zijn karakter. Als het slecht gaat, kan hij twee stenen doen vechten en 20 spelers blijkbaar ook. Je zat met een vergiftigde kleedkamer."

   

  "Kwam dat dan door Mourinho die zijn vreemde karakter daarin kon botvieren of door de spelers die niet meer wilden volgen en ook een gebrek aan kwaliteit hadden? Dat is de vraag van de kip of het ei. Ik denk dat er voor beide iets te zeggen is. Een soort kruisbestuiving van het negatieve."

  Manchester United zal de juiste transfers moeten doen. Die hele ploeg moet eigenlijk op de schop.

  Filip Joos

  "Het doet pijn als traditionele voetballiefhebber om een club als Manchester United zo te zien krasselen. Bovendien is er bij United ook het besef dat rivaal City mijlenver verder staat in ontwikkeling, manier van voetballen en voetbalvisie."

   

  "United zal de juiste transfers moeten doen. Die hele ploeg moet eigenlijk op de schop. Zo'n De Gea leunt op het veld tegen een depressie aan en flatert meer dan zijn niveau toelaat. Er is veel metaalmoeheid, veel betonrot in die club", besluit Joos.

  Luke Shaw tegen Manchester City

  Luke Shaw tegen Manchester City