• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Beste tijd sinds zilver in Rio brengt Pieter Timmers eindelijk geld op"

  Pieter Timmers

  Pieter Timmers zwom in Boedapest zijn snelste tijd sinds Rio.

  Twee maanden voor het WK in Zuid-Korea is Pieter Timmers sterk bezig. Hij heeft sinds zijn zilveren medaille in Rio nooit meer zo snel gezwommen. Sporza-commentator Stef Wijnants looft de prestaties van Timmers, maar een garantie op een medaille op WK of de Olympische Spelen is het niet.

  Timmers heeft zijn entree niet gemist in de Champions Swim Series, een nieuwe competitie met enkel wereldtoppers aan de start. Twee weken geleden was hij al de snelste in Guangzhou. En gisteren was hij in 48"32 ook de beste in Boedapest. De overwinningen op zich zijn al knap, maar de gezwommen tijden doen het beste vermoeden.

   

  "Begin april bereidde Timmers zich in Scandinavië voor op deze Swim Series en daar zwom hij ook al een keer onder de 49 seconden waarmee hij voldeed aan de limiet voor het WK van eind juli in Zuid-Korea. Na het pechjaar 2018 was het toch even wachten welk niveau hij zou halen. Maar daar was al duidelijk dat hij alle zorgen achter zich kon laten."

  "48"32 is op dit moment heel snel voor Timmers"

  Dat Timmers nu al de limiet voor de OS van volgend jaar zwemt vindt Wijnants dan ook geen verrassing. "Wij spreken hier wel over een absolute wereldtopper voor wie een limiettijd van 48”57 geen struikelblok mag zijn."

   

  "Maar je moet het natuurlijk wel nog doen en 48”32 is op dit moment van het jaar wel heel snel voor Timmers. Dat is zijn op 4 na de beste tijd uit zijn carrière."

   

  "Alleen op de Spelen in Rio (47"80 en 48"14) en het WK in Kazan in 2015 (48"22 en 48"31) heeft hij sneller gezwommen. En dat waren toen wedstrijden waar hij uiteraard naar gepiekt had. Nu staat er in deze nieuwe competitie behalve eer en (mogelijke) snelle tijden ook iets anders op het spel : prijzengeld."

  10.000 dollar per zege

  Die nieuwe competitie is zeker geen doel op zich voor Timmers maar er komt wel geld in het laatje. Bij elke overwinning wordt er 10.000 dollar op de rekening bijgeschreven. "Eindelijk en dik verdiend kan Timmers nu eens wat centen bij elkaar zwemmen."

   

  "De ervaring leert ons dat olympische medaillewinnaars in ons land zelden hun bankrekening kunnen spijzen na hun topprestatie op de Spelen. Dus goed dat al die jaren hard labeur ook wat opbrengt."

   

  "Meteen na de Spelen in 2016 nam Pieter deel aan de toenmalige World Cup en daar zwom hij ook al wat prijzengeld bij elkaar, maar toen was het afbouwen en nog uitpersen wat er in het lichaam zat. Nu zit hij in de opbouwfase naar het WK."

   

  "Maar Timmers weet ook dat het na Tokio voorbij is, dus winnen in deze Series zal een extra financiële stimulans zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de anderen, dus Timmers staat nu al verder. Het valt te hopen dat hij in juli nog een stuk sneller gaat.”

  Goed dat al die jaren hard labeur eindelijk wat opbrengt

  Stef Wijnants

  "Voor WK-medaille moet hij in buurt van Rio-tijd komen"

  Als Timmers concurrenten als Metalla, Morozov of Le Clos kan verslaan, durven we te denken dat hij zijn beste plaats ooit op een WK, de zevende plaats in Kazan 2015, zeker kan verbeteren en wie weet ook hier een medaille behalen.

   

  "Omdat er onder meer een stevige bonus valt te verdienen in deze Swim Series en dus de inspanningen al meer wedstrijd- dan trainingsgerelateerd zijn, vind ik het moeilijk om te voorspellen dat Timmers straks op het WK in de medailles zal zwemmen. Maar als je in een voorbereiding nog nooit zo snel gezwommen hebt, mag je de lat hoog leggen."

   

  "Pieter kent zijn lichaam als geen ander en zal wel voelen of hij nog veel sneller kan. Met zijn 48"32 van gisteren heeft hij voorlopig de zevende tijd van het jaar laten noteren. De snelste, de Rus Grinev zwom al 47"43, is bijna een seconde sneller. Om in de medailles te zwemmen zal hij op het WK toch in de buurt van zijn Rio-tijd moeten komen 47"80."

  "Tokio? Pieter Timmers heeft nog honger"

  Welke tijd Timmers uiteindelijk nodig zal hebben om in Tokio opnieuw op het olympische podium te staan, is koffiedik kijken. "In Rio werd verwacht dat je 47”60 moest zwemmen voor een medaille. Timmers pakte uiteindelijk zilver met 47”80. Vorig jaar op het EK (waar Timmers afwezig was na een hersenvliesontsteking) noteerde de winnaar slechts 48”01."

   

  "Maar Timmers en coach Gaastra zullen er zeker vanuit gaan dat hij volgend jaar in Tokio zijn beste race ooit zal moeten zwemmen om opnieuw met een medaille naar huis te komen. En dan spreken we toch over 47"5, denk ik."

   

  "Maar Pieter beschikt nu over zoveel ervaring, kan de druk van zich afzetten, straalt veel zelfvertrouwen uit en is lichamelijk duidelijk nog niet over zijn top heen. Nee, schrijf maar op: Timmers zal in Tokio bij de Belgische kanshebbers op een medaille horen. Dat we dat nu zeggen na bijna drie moeilijke jaren is veelbetekenend. Timmers heeft nog honger."