• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Onze commentator over de zaak-Rousseaux: "Ik heb het even helemaal gehad met het volleybal"

  Roeselare en Maaseik spelen vanavond de beslissende finalematch.

  Vanavond kennen we de landskampioen in de vaderlandse volleybalcompetitie. De finale van de play-offs tussen Maaseik en Roeselare wordt overschaduwd door het gekissebis over Medical Joker Tomas Rousseaux. Onze commentator Marc Willems zucht eens diep. "Ik durf er iets op te verwedden dat de Medical Joker ten grave is gedragen."

  Bagaar blijft duren

  Vrijdagavond ben ik naar de theatervoorstelling “Bagaar” van Toneelhuis & Arsenaal/Lazarus gaan kijken. Bagaar betekent ruzie, ambras, koekenbak… Toen ik om 21.45u bij het einde van de voorstelling mijn gsm weer inschakelde, stroomden sms'jes, Facebookberichten, What’sApps, perscommuniqués, mails... binnen. Bagaar (maar nu in het volleybal) blijft duren.

   

  Er was de afgelopen weken alweer bagaar tussen de Liga en Volley Belgium. Blijkbaar wordt daar nu een bemiddelaar aangesteld om de plooien te proberen glad te strijken.

   

  En gisteren heeft een burgerlijke rechtbank Knack Roeselare in het gelijk gesteld in het dispuut met Volley Belgium met betrekking tot het inzetten van Tomas Rousseaux als Medical Joker. 

   

  Ik kijk samen met u even in de toekomst. Vanavond staat Tomas Rousseaux op het wedstrijdblad in de laatste en beslissende wedstrijd om de titel.  Maaseik heeft al aangekondigd dat het in dat geval de wedstrijd onder voorbehoud zal spelen.

   

  Scenario 1 : “Maaseik wint”  -> Lijkt me dan duidelijk: Maaseik is kampioen.

  Scenario 2 : “Roeselare wint”  -> Roeselare krijgt de kampioenschaal, maar…

  Justitie heeft wellicht nog wat extra werk

  Het is niet ondenkbaar dat Volley Belgium in beroep gaat tegen de beslissing die de rechtbank vrijdag heeft genomen. De federatie is in een situatie verzeild waar ze altijd “de pineut” zal zijn, wat ze ook doet of niet doet. 

   

  Want als ze niet in beroep gaat, zal men bij Maaseik zeggen dat de federatie de Limburgers benadeelt door voor de rechtbank het competitiereglement niet te verdedigen. Gaat de federatie wél in beroep, dan zal men bij Roeselare vinden dat men hen viseert en niet wil dat Roeselare kampioen wordt. U merkt het: kiezen tussen de pest en de cholera.

   

  Stel dat Volley Belgium over enkele weken (ik weet niet hoe snel zo’n beroepsprocedure afgehandeld wordt) toch gelijk haalt bij de rechtbank, wat dan? Moet de 5e finalewedstrijd dan opnieuw gespeeld worden? Buitenlandse spelers zijn al lang weg, internationals zitten bij de nationale ploeg. Zullen we dan meteen afspreken dat we de beslissende titelwedstrijd met een jeugdploeg spelen?

   

  Maar het kan nog anders lopen. Zijn immers alle formaliteiten in orde om Tomas Rousseaux straks te laten spelen (licentie, aansluiting, …)? Ik weet zelfs niet wat er allemaal bij hoort. 

   

  De wedstrijdcommissaris zal vanavond alles controleren en eventuele

  fouten/tekortkomingen op het wedstrijdblad noteren. Mocht er iets niet in orde zijn, dan dreigt Roeselare achteraf de wedstrijd met 0-3-forfaitcijfers te verliezen en is Maaseik (zelfs bij verlies) toch kampioen.

  De federatie is in een situatie verzeild waar ze altijd “de pineut” zal zijn, wat ze ook doet of niet doet. 

  Marc Willems

  De dood van de Medical Joker?

  Ik kijk nog wat verder in de toekomst. Vermoedelijk zal Volley Belgium (en ik raad hen dat ten zeerste aan) enerzijds met de grove borstel door z’n reglementen gaan, maar anderzijds ook met een héél fijne kam. 

   

  Het zou me allerminst verwonderen als er in de nabije toekomst een competitiereglement komt waarbij de Medical Joker niet meer vermeld wordt (en dus niet meer bestaat). 

   

  Bij blessures kan men dan een andere speler aantrekken indien dit binnen de geldende transferperiodes kan.  Heeft men later met een blessure te kampen, dan heeft men pech.  Misschien komt het niet zover, maar ik durf er wel iets op verwedden dat vrijdag de Medical Joker ten grave is gedragen.

  Sevilla, olé

  Ik volg als journalist en commentator al vele jaren het volleybal.  De finale van de play-offs zorgt altijd wel voor spanning, sensatie, emotie… maar dit jaar overtreft alles.

   

  Ik moet toegeven dat ik al vier wedstrijden van bij het eerste tot het laatste fluitsignaal ontzettend heb genoten van hetgeen op het veld gebeurde. 

   

  Maar al de bagaar errond doet me verlangen naar zondagochtend, wanneer ik op het vliegtuig stap naar mijn teerbeminde Sevilla. Mijn geliefde volleybal, sorry, maar ik heb het er even helemaal mee gehad. Te veel bagaar…

  Marc Willems

  Volleybal: finale play-offs

  Roeselare - Maaseik 2-3
  Roeselare Maaseik 2-3 (25-21, 21-25, 21-25, 25-21, 18-20)
  Maaseik Roeselare 2-3 (23-25, 25-20, 23-25, 25-19, 12-15)
  Roeselare Maaseik 0-3 (16-25, 19-25, 23-25)
  Maaseik Roeselare 2-3 (33-35, 25-27, 25-17, 25-23, 12-15)
  Roeselare Maaseik 2-3 (25-22, 25-23, 16-25, 19-25, 13-15)