• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Judoka Casse verslaat ex-Europees kampioen in kamp om brons in Bakoe

  Matthias Casse heeft zijn derde Grand Slam-medaille veroverd.

  Matthias Casse heeft zijn derde Grand Slam-medaille veroverd. In Bakoe rekende hij in de herkansingen af met ex-Europees kampioen Alan Khoebetsov, goed voor brons in de categorie tot 81 kg.

  Matthias Casse (IJF 6) kampte vorige maand in Jekaterinenburg nog met een gebrek aan scorend vermogen: de Antwerpenaar had steeds verlengingen nodig en verloor uiteindelijk de kamp om het brons.

   

  Maar samen met zijn Nederlandse coach Mark van der Ham heeft Casse duidelijk wat details bijgesteld. Zijn eerste kamp van de dag in Bakoe won hij zonder zich te forceren met ippon van de Oekraïner Bohdan Zusko (IJF 135).

  Tegen thuiskamper Arash Aghaei (IJF 332) had Casse amper 43 seconden nodig voor een ippon, in de kwartfinales rekende hij af met Nacif Elias uit Libanon met een waza-ari.

   

  In de halve finale stond Casse op de tatami tegenover de regerende Europese kampioen Sagi Muki (IJF 3). De kamp was heuse propaganda voor het judo, Casse kon zijn mannetje wel staan tegen de Israëliër. Pas na twee minuten in de golden score moest Casse het hoofd buigen na een waza-ari.

   

  Casse moest vrede nemen met een kamp om het brons, een kans die hij niet liet liggen. De wereldkampioen bij de jeugd in 2017 versloeg de Rus Alan Khoebetsov (IJF 11), de Europese kampioen van 2017. In de golden score kreeg Khoebetsov een derde strafpunt.

   

  Casse verovert zijn derde medaille op een Grand Slam, na het brons in Düsseldorf in februari en het zilver in Abu Dhabi in 2018. Onze landgenoot doet ook een goeie zaak met het oog op de Olympische Spelen van Tokio in 2020. Hij vergroot immers zijn voorsprong op rechtstreekse rivaal Sami Chouchi, die zijn eerste kamp in Bakoe verloor.