• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Cavendish over boodschap aan Kittel: "Je wil niet dat iemand lijdt"

  Cavendish en Kittel zullen elkaar voorlopig niet meer tegenkomen in het peloton.

  Het was een opvallende reactie op de boodschap van Marcel Kittel, de post van Mark Cavendish gisteren op Instagram. De Britse sprinter kroop in zijn pen nadat zijn (vroegere) rivaal aangekondigd had dat hij even alles op een rijtje moet zetten. "Het doet er niet toe of we vrienden zijn: hij ziet af en je wil niet dat iemand lijdt. Zo simpel is het."

  "Ik wilde iets schrijven dat recht uit mijn hart kwam"

  Marcel Kittel heeft zich al een tijdje vastgereden in het sukkelstraatje en liet deze week zijn contract bij Katjoesja ontbinden. Of de Duitser nog een toekomst in het peloton heeft, is niet duidelijk. Met een hartverwarmende boodschap op Instagram stak Mark Cavendish zijn concurrent van weleer alvast een hart onder de riem.

   

  Cavendish is vanaf morgen aan de slag in de Ronde van Californië en kwam op het persmoment van de Amerikaanse rittenkoers nog eens terug op zijn bericht. "Het gebeurde spontaan", vertelde de Brit van Dimension Data.

   

  "We leven in een wereld waar vandaag iedereen een mening kan geven, iets kan zeggen over een ander, en dat open en bloot via sociale media en andere kanalen kan verspreiden. Niet alleen over sportlui, maar ook in het dagelijkse leven."

   

  "Het verandert de dynamiek van het leven voor iedereen, de dynamiek ook van de sport. Ik voel dat als renner, maar ook als mens. Iedereen voelt dat en een sporter moet nog meer met die druk omgaan, de commentaren ook."

   

  "Als collega van Marcel begrijp ik wat hij meemaakt. Het is hard en ik kan me voorstellen dat hij het niet gemakkelijk heeft. Ik wens een collega-sprinter niet toe dat het slecht met hem gaat. Ik denk niet: goed dat er nu een concurrent minder is. Zo zit ik niet elkaar."

   

  Op de fiets leken Cavendish en Kittel niet de beste vrienden. "Ik wilde iets schrijven dat recht uit mijn hart kwam. Het doet er ook niet toe of we vrienden zijn. Hij ziet af en je wil niet dat iemand lijdt. Zo simpel is het."

  Kittel bedankt Cavendish voor zijn warme woorden

  Over eigen vormdip: "Ik voel dat ik op de goeie weg ben"

  In Californië probeert Mark Cavendish zelf een streep te trekken onder een donkere periode. De 33-jarige sprinter is al een tijd op zoek naar zijn beste benen. 

   

  "Ik voel dat ik weer op de goeie weg ben", klinkt het bij Cavendish. "Na mijn ziekte was het niet gemakkelijk, maar het gaat intussen goed."

   

  "Een paar weken terug liet ik voor het eerst normale bloedwaarden optekenen. Ik was niet ziek, voor het eerst in twee jaar. Nu bouw ik weer op. Ik voel me weer gezond en mijn vorm is aan het groeien, maar ik heb nog lang niet mijn topconditie te pakken."