• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Vanden Stock: "Dat Anderlecht na 55 jaar niet Europees zal spelen, doet pijn"

  Toen alles nog koek en ei was tussen Vanden Stock en Coucke.

  Roger Vanden Stock heeft na maanden buiten de schijnwerpers nog eens een zeldzaam interview gegeven aan de RTBF. De ex-voorzitter van Anderlecht weigerde Marc Coucke expliciet door het slijk te halen, maar gaf wel toe dat de huidige prestaties van paars-wit pijn doen. "De ploeg steunt op een jongen van 17 jaar. Dat is niet normaal."

  Anderhalf jaar geleden verkocht Roger Vanden Stock de club van zijn hart aan Marc Coucke. Het werd niet het verhoopte sprookje en de ex-voorzitter van Anderlecht is al een hele tijd niet meer in het stadion geweest. "Vorig jaar ben ik nog naar een Youth League-wedstrijd gaan kijken, maar dat was de laatste keer dat ik er was."

   

  "Ik ben onlangs nog eens gaan kijken op de Bosuil op uitnodiging. Dat heeft toen toch voor wat commotie gezorgd. Sindsdien antwoord ik niet meer op uitnodigingen. Ik kijk nog wel naar voetbal op tv, maar ik ben net terug van 4 maanden vakantie, dus ik heb niet veel gezien."

   

  "Het verbaast me wel dat ik het voetbal eigenlijk niet echt mis. Ik zit sinds mijn geboorte in het voetbal: 45 jaar in het bestuur en 21 jaar als voorzitter. En toch. Ik heb nu een heel ander leven. Een terugkeer in het voetbal? Neen. Er is een leeftijd waarop je moet stoppen. Ik blijf uiteraard wel supporter van Anderlecht. Dat blijft voor altijd mijn club."

   

  Vanden Stock komt dus niet meer in het stadion van Anderlecht, maar doet het pijn dat de naam van zijn familie er weldra ook zal verdwijnen? "Wij hebben het ook ooit veranderd van Emile Versé naar Vanden Stock. En in de toekomst zal het dan blijkbaar Lotto-stadion worden", zegt Vanden Stock met een ironische glimlach. "Of het allemaal te snel gaat voor een traditieclub zoals Anderlecht? Zonder twijfel."

  "Of ik het opnieuw zou doen? Gedane zaken nemen geen keer"

  Sportief is het bij Anderlecht nog geen succes sinds de overname door Marc Coucke. Zou Vanden Stock opnieuw aan dezelfde mensen verkopen? "Dat maakt niet uit. Gedane zaken nemen geen keer. Daar moet je je bij neerleggen."

   

  Maar als supporter is Vanden Stock wel teleurgesteld. "Ik denk dat alle echte Anderlecht-supporters nu pijn lijden. Dat we nu blij moeten zijn met 1 zege in de play-offs, dat past niet bij deze club. Maar wat vooral pijn doet, is dat Anderlecht er voor het eerst in 55 jaar niet bij zal zijn in Europa. Al hoop ik dat er misschien nog een mirakel gebeurt."

   

  "Je hoopt als supporter altijd dat Anderlecht kampioen zal worden en dat de club zich zal plaatsen voor Europees voetbal, maar op dit moment steken Genk en Club Brugge er bovenuit. Yari Verschaeren was de voorbije maanden de beste speler van Anderlecht. Dat wil zeggen dat de groep moet steunen op een jongen van 17 jaar. Dat is niet normaal."

   

  "Ik hoop dat Anderlecht terugkeert aan de top van het Belgische voetbal. Dat is door omstandigheden nu niet zo. Iedereen weet dat er een probleem is in het team. Er moeten dingen heropgebouwd worden. Dat is niet makkelijk." Wie zou de perfecte trainer zijn voor Anderlecht op dit moment? "Mourinho?", lacht Vanden Stock. "Neen, ik weet het niet."

   

  Heeft hij nog raad voor zijn opvolger? "Er is zoveel raad die ik kan geven, dus doe ik het beter niet. Ik kan alleen hopen dat zijn beslissingen de juiste zijn voor de toekomst van de club. Ik heb geen contact met hem. Een gerechtelijk geschil? Officieel weet ik niets. Ik weet alleen dat hij op een persconferentie gezegd heeft dat er enkele lijken uit de kast zijn gevallen. Dat is zijn verklaring, ik heb daar geen antwoord op."