• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Opvallend dat Engelse finale in Europa League zo lang uitbleef"

  Chelsea knokte zich ten koste van Frankfurt naar de Europa League-finale.

  Chelsea knokte zich ten koste van Frankfurt naar de Europa League-finale.

  Thomas Peeters, sporteconoom aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, is verrast dat het zo lang geduurd heeft om een Engelse finale te krijgen in de Europa League. "Clubs als Everton of Leicester zijn echt veel rijker dan de nummers 5 tot 10 uit Spanje of Duitsland", weet Peeters.

  Met de financiële situatie van de Engelse clubs was het te verwachten dat het ooit wel eens zou gebeuren: 4 clubs uit Engeland in de finale van de Champions League en de Europa League. "Puur financieel vind ik het vooral opvallend dat het in de Europa League zo lang geduurd heeft", zegt Thomas Peeters aan Sporza.

   

  "In de Champions League hebben de Engelse clubs nog de concurrentie van onder meer Bayern en de Spaanse clubs. Ik verwacht niet dat we daar elk jaar Engelse finales zullen krijgen. Maar de Engelse clubs die net onder de top 5 zitten, zijn echt veel rijker dan de nummers 5 tot 10 uit Spanje of Duitsland."

   

  "Real Madrid of Barcelona hebben geen financiële achterstand op de Engelse clubs. Waar ze achterlopen, zijn precies die posities 5 tot 10, op clubs als Everton of Leicester City. Van Real of Barcelona hebben we zeker het laatste nog niet gezien."

  In de Premier League wordt het alleen maar moeilijker om nog de top 4 te halen. Dan is het interessanter om via de Europa League in de Champions League te geraken.

  Thomas Peeters

  "Voor de Engelse clubs wordt de Europa League ook steeds aantrekkelijker omdat er een ticket voor de Champions League op het spel staat. In de Premier League wordt het alleen maar moeilijker om nog de top 4 te halen. Dan is het interessanter om via de Europa League in de Champions League te geraken."


  "In Europa speelt bovendien ook het geluk nog altijd een rol. In een competitie over 38 wedstrijden kom je minder verrassingen tegen, geluk wordt dan uitgevlakt. In de Champions League zie je dat voetbal een spel is met onverwachte elementen. Dat kun je nooit uitsluiten, hoeveel geld er ook in het spel is."

  Arsenal is de tegenstander van Chelsea in de EL-finale.

  Arsenal is de tegenstander van Chelsea in de EL-finale.