• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  VIDEO: Het allerlaatste punt van "Jean-Mi" is een wereldrally!

  Tranen in de ogen van Jean-Michel Saive.

  Jean-Michel Saive speelde gisteren zijn laatste wedstrijd als tafeltennisprofessional. De 49-jarige voormalige nummer 1 van de wereld wilde geen groot afscheid, maar kreeg dat toch in Oudergem. "Ik wil nu tijd vrijmaken voor andere hobby's en passies."

  "Tijd voor andere dingen nu"

  Saive werd in zijn carrière 25 keer Belgisch kampioen en 1 keer Europees kampioen, in 1994. Een half jaar voor zijn 50e verjaardag speelde hij gisteren zijn allerlaatste wedstrijd als professional. "Het is nu echt goed geweest", zegt Saive bij Sporza.

   

  "De laatste tien dagen waren ongelooflijk. Ik kreeg veel berichten van overal ter wereld. Mijn internationale afscheid kwam er 4 jaar geleden. Nu stop ik ook op nationaal niveau. Het is tijd voor andere dingen nu, zoals fietsen en golfen. Ik heb geen zin meer in de druk van de trainingen."

   

  "Ik heb altijd gezegd dat ik liever een jaar te veel speelde dan een jaar te weinig. Dit is het jaar te veel. Het plezier is er wel nog en ik zal ook nog wel wat exhibitiewedstrijden spelen. Maar competitie, neen dat niet. Ik heb gewoon geen tijd en zin meer om te trainen."

  Ik heb altijd gezegd dat ik liever een jaar te veel speelde dan een jaar te weinig. Dit is het jaar te veel.

  "Zege tegen Waldner is het hoogtepunt"

  Waar is Saive het meest trots op? "Het is moeilijk om te zeggen wat mijn carrière heeft voorgesteld", blijft de 7-voudige olympiër bescheiden. "Ik ben als kleine jongen begonnen op nationaal niveau en had nooit gedacht zo'n carrière uit te bouwen."

   

  "Mijn hoogtepunt? Dat moet mijn zege geweest zijn tegen Jan-Ove Waldner in het Europese top 12-toernooi van 1994. De Zweed was toen de Roger Federer van het tafeltennis. Nadien werd ik nummer 1 van de wereld en die positie hield ik 70 weken vast voor alle Chinezen en Waldner. Dat was ongelooflijk."

   

  "De sfeer zoals vandaag ga ik het meeste missen", sluit Saive af. "Maar na meer dan 40 jaar is het goed geweest."

  Ik ben als kleine jongen begonnen op nationaal niveau en had nooit gedacht zo'n carrière uit te bouwen.

  Het allerlaatste professionele punt van Saive:

  Emoties laaien hoog op na laatste punt:

  Enkele foto's: