• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  De bitsige strijd om Tomas Rousseaux: Roeselare versus Volley Belgium

  Tomas Rousseaux.

  Tomas Rousseaux.

  Roeselare hoopt nog altijd dat het komend weekend international Tomas Rousseaux mag opstellen in de titelmatch tegen Maaseik. "Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezond verstand", klinkt het bij het bestuur van de volleybalclub.

  Discriminatie?

  In het volleybal kun je een zware blessure opvangen met een "medical joker".

   

  Maaseik deed dat dit seizoen al 2 keer, nu wil Roeselare met Tomas Rousseaux een tijdelijke transfer doorvoeren. Maar die vlieger gaat (voorlopig?) niet op.

   

  "Volgens de bond mogen we Rousseaux niet opstellen, omdat hij een Belgisch paspoort heeft", legt algemeen directeur van Roeselare Dirk Specenier uit.

   

  "We vinden het discriminerend om iemand uit te sluiten op basis van nationaliteit. Dat mag niet van de Europese Unie, niet van de Europese volleybalfederatie en niet van de internationale bond."

   

  Volley Belgium houdt voet bij stuk. "Een medical joker is een uitzonderingsmaatregel die restrictief moet worden geïnterpreteerd en alleen kan worden ingeroepen als internationale transfer", klinkt het bij Volley Belgium.

   

  "Het reglement van de medical joker maakt deel uit van het reglement van Volley Belgium "internationale transfer 2018-2019". Een internationale transfer voor een speler is een transfer tussen het land van oorsprong - bijvoorbeeld België - en een ander land."

    

  "Aangezien het in het geval van Tomas Rousseaux gaat om een club en een speler die allebei behoren tot dezelfde "federatie van oorsprong" gaat het hier niet om een internationale transfer. Daarom kan Tomas Rousseaux niet optreden als medical joker."

   

  Dirk Specenier: "Maar het Belgische reglement is erg onduidelijk. Op het internet vind je zelfs verschillende reglementen. Onduidelijkheid troef dus."

   

  Reactie van Volley Belgium: "Uiteraard geldt alleen het goedgekeurde Reglement Internationale Transfers 2018-2019.  Op het internet vind je inderdaad – via zoekopdrachten – nog oude achterhaalde teksten, niet alleen over volleybal.  Zo circuleert op het internet ook nog een oud reglement waarbij een medical joker niet meer werd toegestaan vanaf de play-offs."

  Beleid met twee maten?

  "Hopelijk gebruikt iedereen zijn gezond verstand", gaat Dirk Specenier van Roeselare voort. "Nu wordt een Belg uitgesloten omdat hij in België een job wil uitvoeren. Dat kan toch niet? Dat maak je in geen enkel ander land mee."

   

  "In Polen is dit jaar zelfs nog een speler van Gdansk naar Warschau verhuisd als medical joker. Ook in Frankrijk en in Italië kan het. En vorig jaar heeft Genk Bart Janssen wel mogen opstellen als medical joker."

   

  "Uiteraard mogen Belgische spelers in België volleyballen", reageert Volley Belgium.

   

  "Maar in het reglement – waarop tot enkele dagen geleden vanuit geen enkele club kritiek is gegeven – wordt bepaald dat een medical joker in België alleen via een internationale transfer kan gebeuren. De reglementen in andere landen kunnen inderdaad verschillend zijn, dat is hun autonomie."

   

  Roeselare: "De bond vindt dat we sportief moeten blijven, maar wij zijn wel een speler kwijtgespeeld door een zware blessure. Hoe sportief is het wanneer Maaseik een nieuwe passeur haalt, waardoor Aalst geen finale speelt? Dat noem ik een beleid met twee maten."

   

  Volley Belgium: "Wij hebben – om potentiële misbruiken tegen te gaan – dit reglement gestemd.  Nogmaals, geen enkele club heeft hierop destijds opmerkingen geformuleerd."  

   

  Roeselare: "Hier laten we het niet bij. Ik dring nog altijd aan op een overleg, maar als ik iemand van de bond wil bereiken, krijg ik geen antwoord."

  Medical jokers van Maaseik waren conform

  Opmerkelijk: de manier waarop Maaseik het reglement leest en interpreteert is niet dezelfde als die van Roeselare, maar komt wel overeen met de interpretatie van Volley Belgium. De "medical jokers" die Maaseik dit jaar heeft doorgevoerd zijn wél conform het huidige reglement gebeurd.