• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Yates: "Ik zal me niet moeten inhouden, dat doet het parcours voor mij"

  Simon Yates

  Simon Yates aast ook dit jaar op de roze trui.

  Vorig jaar leek een ongenaakbare en aanvalslustige Simon Yates op weg naar de eindoverwinning in de Ronde van Italië. Na een inzinking twee dagen voor het einde verloor hij zijn roze trui. "Dit jaar leent het parcours zich tot meer afwachtendheid", klinkt het bij Yates.

  Yates: "Het parcours leent zich tot afwachtend koersen"

  "Ik heb veel opgeofferd en hoop beloond te worden"

  De eindzege in de Giro ontglipte Simon Yates vorig seizoen nog net door de vingers. Datzelfde jaar nog nam de Brit revanche door de Vuelta op zijn naam te schrijven. Dit jaar wil Yates ongetwijfeld opnieuw meedingen naar de eindzege in Italië. "Ik denk al heel lang aan deze wedstrijd."

   

  "Ik ben erg gefocust, gemotiveerd en ik heb veel opgeofferd om hier met de best mogelijke conditie aan de start te staan. Ik hoop dan ook om daarvoor beloond te worden. Waar ik mijn vertrouwen heb opgedaan? Ik heb er hard voor gewerkt, dag in dag uit."

   

  Dit seizoen was Yates nog niet zo vaak op de voorgrond te bespeuren, in tegenstelling tot één van zijn grote concurrenten, Roglic, die het eindklassement in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten, de Tirreno-Adriatico en de Ronde van Romandië won. "Het was het plan om iets rustiger aan de Giro te beginnen", verklaart Yates. "Vorig jaar vloog ik al van vroeg in het seizoen door naar de Giro. We zullen wel zien hoe het nu loopt."

   

  "Het gevaarlijkste wat me dit jaar kan overkomen? Ik moet gewoon zien dat ik geen domme fouten maak. Ik moet vanaf de eerste dag klaar zijn voor de proloog, die heel lastig is. Vanaf daar zien we wel."

  Ik ben heel gefocust, gemotiveerd en ik heb veel opgeofferd om hier met de best mogelijke conditie aan de start te staan. Ik hoop dan ook om daarvoor beloond te worden. 

  Simon Yates

  "Ik moet me niet inhouden, dat doet het parcours voor mij"

  Yates' concurrenten starten hun proloog veel vroeger. Houdt de Brit meer rekening met de weersomstandigheden? "Het weer is slechts een voorspelling, niemand weet exact hoe het zal evolueren. Maar voor mij is het wel een voordeel, want ik zal de tijden van mijn rivalen kennen. Ik zal mijn proloog kunnen aanpassen in mijn voordeel. Of ik tijdsverlies verwacht? Mijn vorige winst was een tijdrit, dus ik heb het vertrouwen."

   

  Met Dumoulin en Roglic heeft Yates zijn handen aan grote concurrenten wel vol. Maar ook Nibali, Landa, Lopez en Mollema starten met ambities. "Mijn grootste concurrent? Ze zijn allemaal sterk, de wedstrijd zal alles duidelijk maken."

   

  In de Giro vorig jaar was Yates best gul in zijn inspanningen. In de 19e etappe zakte hij evenwel helemaal door het ijs. "Het parcours dit seizoen leent zich meer tot afwachtend koersen. Er zijn enkele gevaarlijke dagen in het begin, maar niet zoals vorig jaar. In dat opzicht zal ik mezelf niet moeten inhouden, dat doet het parcours wel voor mij."

  Simon Yates in Giro 2018

  In de 19e rit vorige Giro was het vet van de soep bij Yates.