• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Giro voorziet zone voor fietswissel in openingstijdrit

  Voor renners die zaterdag in de openingstijdrit van de Ronde van Italië van fiets willen wisselen, is er kort voor de klim een speciale zone voorzien. Twee jaar geleden gebeurde hetzelfde op het WK tijdrijden in Bergen.

  De Giro begint dit jaar met een tijdrit in de straten van Bologna. Na 6 redelijk vlakke kilometers begint een pittige klim van 2 kilometer naar de basiliek van San Luca. Daar ligt de finish waar de eerste roze trui te verdienen is.

   

  Renners moeten dus beslissen of ze voor de klim hun tijdritfiets willen wisselen voor een gewone fiets om de klim mee af te werken. Voor zij die dat willen doen, heeft de organisatie van de Giro een strook van 150 meter vrijgemaakt waar helpers met een reservefiets kunnen klaarstaan. Die beslissing kwam er na overleg met de teammanagers.

   

  Onder anderen Tom Dumoulin liet in het midden of hij de tijdritfiets op dat punt omwisselt voor een normaal model. "Ik houd dat nog even voor mezelf", zei de favoriet van Team Sunweb. Op het WK tijdrijden in Bergen was er ook een vergelijkbare zone. Toen wisselde Dumoulin niet.

   

  De verwachting is dat door de beperkte lengte van de tijdrit niet veel renners daadwerkelijk de voeten even aan de grond zullen zetten. Om de tijd die daarmee verloren gaat terug te winnen lijken 2 kilometer te kort.

  Een voorsmaakje