• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Premier League is WK voor coaches, dat mag je niet onderschatten"

  Het Tottenham van deze Lucas Moura is 1 van de 4 Engelse clubs in een Europese finale.

  Het Tottenham van deze Lucas Moura is 1 van de 4 Engelse clubs in een Europese finale.

  Met Tottenham-Liverpool in de Champions League en Chelsea-Arsenal in de Europa League staan er voor het eerst 4 clubs uit hetzelfde land in de Europese voetbalfinales. "Maar ik denk niet dat dit het begin is van een reeks", zegt voetbalcommentator Filip Joos.

  Zeggen dat de Engelse clubs het meeste geld hebben, is een open deur intrappen. Toch waren het de laatste jaren vooral Spaanse clubs die triomfeerden op het Europese toneel. Nu staan 4 teams uit hetzelfde land binnenkort in de Europese finales, maar niet uit Spanje. "Dat het 4 clubs uit Engeland zijn, hoeft niet te verbazen. Al ben ik toch wat verrast", vertelt Filip Joos.

   

  "Anderzijds, als we eerlijk zijn: het heeft wel aan een zijden draadje gehangen. Chelsea won pas na penalty's, Ajax-Tottenham was een spel van seconden. Het had ook anders kunnen lopen en dan waren we nu geen doorwrochte analyses aan het maken."

  Het is toch een teken aan de wand dat Duitse clubs het niet meer kunnen bijbenen. Dan heb je wel een probleem.

  Filip Joos

  "Enkele dagen geleden waren we met zijn allen zo blij met Ajax. We riepen allemaal: "Het kan dus toch nog, dat geld eens een keertje geen rol speelt." Drie dagen later zeggen we: "Kijk, geld speelt tóch een rol". En ja, geld speelt ook een rol, maar ook door de manier waarop het verdeeld wordt in de Premier League. Dat is toch nog altijd evenwichtiger dan in vele andere competities."

   

  "Bij Bayern zijn ze wel bang dat ze niet meer kunnen concurreren. Net als Dortmund werd het vrij makkelijk uitgeschakeld. Het is toch een teken aan de wand dat de clubs uit Duitsland - toch een goeie competitie - het niet meer kunnen bijbenen. Dan heb je wel een probleem."

  "De Spaanse clubs zullen wel terugkomen"

  "Ik denk ook wel dat de tijd misschien wel rijp was voor de Engelse teams. Real Madrid speelt een horrorseizoen en het Messi-afhankelijke Barcelona zit in een overgangsperiode. De identiteit van het team is daar weggevallen", gaat Joos voort.

   

  "Toch vermoed ik dat de Spaanse clubs wel zullen terugkomen. Het zijn toch ook economische grootmachten. Spelers zullen die fascinatie nog wel een tijdje hebben. Dat Eden Hazard naar Real wil, is geen toeval. Ik denk niet dat we vertrokken zijn voor pakweg 8 Champions League-winnaars uit Engeland in de komende 10 jaar."

  Geen Europese finale dit jaar voor Real Madrid of Barcelona.

  "Premier League is het WK voor coaches"

  Naast de factor geluk en het economische aspect ziet Filip Joos nog een 3e belangrijke reden voor het Engelse succes van vandaag. "De Premier League is het WK voor coaches, dat mag je echt niet onderschatten."

   

  "Alle topcoaches van deze aardbol zitten daar allemaal samen op een kluitje. Dan is het niet zo vreemd dat je dat eens terugziet in zeer wedstrijdbepalende momenten. Die coaches zijn door de wol geverfd."

   

  "Pakweg Kovac bij Bayern, die heeft toch nog heel veel te bewijzen. Lopetegui en Solari bij Real Madrid, dat is ook niet echt topmateriaal. Valverde moet bij Barcelona luisteren naar zijn spelers en is niet dwingend."

   

  "Guardiola, Klopp of Emery zijn dat wel. Die dwingende coaches zie je veel minder bij andere teams. Er zijn ook geen 20 topcoaches, al denk ik dat Ten Hag ook wel een fenomenale figuur is. Maar dat je als coach voortdurend uitgedaagd wordt en daar altijd oplossingen voor moet bedenken, dat speelt toch."

  Jürgen Klopp en Josep Guardiola

  Jürgen Klopp en Josep Guardiola

  "Van God los dat we naar Bakoe moeten"

  De Engelse clubs kennen elkaar natuurlijk door en door. Is dat voor de neutrale toeschouwer een voor- of nadeel? "Ik denk dat we toch twee mooie finales zullen krijgen. De finale van de Europa League zal misschien zelfs nog wat voorzichtiger gespeeld worden dan de Champions League-finale", meent Joos.

   

  "Bij Klopp en Pochettino zit de filosofie van de coaches al volledig in de hoofden van de spelers. Dat is toch anders dan bij Sarri en Emery, die aan hun eerste seizoen bezig zijn bij hun club."

   

  Terwijl de stadions van Arsenal en Chelsea amper 10 km uit elkaar liggen, wordt de EL-finale straks afgewerkt in Bakoe, 4.000 km verderop. "Het is van God los dat we met zijn allen naar Bakoe moeten. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de supporters. Er zijn genoeg stadions in Londen. Eigenlijk is het niet te verantwoorden."