• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  "Genk vanavond kampioen? Ik twijfel. Maar ze gaan het niet meer afgeven"

  Aly Samatta

  Aly Samatta legt de 3-1-eindstand vast in de heenmatch.

  Met Club Brugge en Racing Genk staan om 18u de twee titelpretendenten neus aan neus. Terwijl Club voor eigen volk zijn vel probeert te redden, kan Genk bij winst een 4e landstitel in de wacht slepen. "Club zal Genk met het mes tussen de tanden opwachten", voorspelt onze commentator Tom Boudeweel.

  "Genk zal emoties wel kunnen kanaliseren"

  Op de 8e speeldag in Play-off I staan Club Brugge en Racing Genk vanavond voor een heuse finale. Bij winst kronen de Limburgers zich voor de vierde keer in hun geschiedenis tot landskampioen. Als Brugge Genk verslaat, halveert blauw-zwart de achterstand tot 3 punten en zal de hoop op een tweede opeenvolgende landstitel voor de jongens van Ivan Leko opnieuw de hoogte in schieten.

   

  Tom Boudeweel ziet dat Genk na enkele goede weken ontspannen naar de wedstrijd kan toeleven. "Bij Genk zal er wel een gezonde spanning hangen. Niet zoveel Genkse spelers verkeerden namelijk al in zo’n situatie", weet onze commentator.


  "Ze hebben dit lange seizoen al zoveel meegemaakt, dus ik denk dat ze die
  emoties wel gaan kunnen kanaliseren. Als ze verliezen is het ook geen
  wereldramp natuurlijk, want dan hebben ze nog steeds een bonus van 3 punten."

  Tom Boudeweel en Eddy Snelders

  Tom Boudeweel (l) volgt het voetbal op de voet voor Sporza.

  "Overwinning thuis tegen Brugge was het kantelmoment voor Genk"

  De laatste weken heeft Racing Genk met sprankelend voetbal hun claim op de titel alleen maar vergroot. "Ze hebben denk ik een gevoel van onoverwinnelijkheid opgebouwd, te beginnen na de nederlaag tegen Antwerp op de 3e speeldag van Play-off I. Toen hebben ze de knop omgedraaid", zegt Tom Boudeweel.

   

  "Het echte kantelmoment was natuurlijk de wedstrijd thuis tegen Club Brugge. Club was nochtans  furieus begonnen aan de play-offs met powervoetbal, een 9 op 9 en veel doelpunten, maar toen heeft Genk Brugge opzijgezet in dat eerste onderlinge duel. Daarna hebben ze gedomineerd tegen Antwerp en Standard. En tegen Gent toonden ze dat ze het ook zakelijk kunnen."

  Play-off I: 4e speeldag

  einde
  31

  "Als Club wint kan het spel van het gissen weer beginnen"

  Aan een slechte afloop durft in Genk niemand te denken. Al zullen bij een Genkse nederlaag de kaarten weer herschud zijn. "Stel ze verliezen, dan halveert de Genkse voorsprong opnieuw tot 3 punten. En dan begint het spel van het gissen weer", merkt Tom Boudeweel op.

   

  "Niet enkel onder supporters en in de pers zal de speculatie dan weer beginnen – "komt Club er nog over of niet" – maar onder de spelers zal dat dan ook gaan leven. De spanning zal dan nog veel groter zijn."

  Sander Berge

  Sterkhouder Sander Berge richt zijn vizier op de Belgische landstitel.

  "De rol van het Brugse publiek zal op en top gespeeld worden"

  Club Brugge moet dus zijn laatste strohalm grijpen, wil het nog kampioen worden. De Bruggelingen zullen er alvast een heksenketel van maken.

   

  "Club zal echt wel met het mes tussen de tanden Racing Genk opwachten", weet Tom Boudeweel. "Zoals ze op voorhand unisono lieten klinken. Dat hebben ze natuurlijk perfect gespeeld: de strijdvaardigheid laten zien die Club al heel het seizoen kenmerkt."

   

  "Natuurlijk mogen ze zichzelf daar ook niet in voorbijhollen, maar je kan er donder op zeggen dat het publiek klaar zal zijn. Ze zullen waarschijnlijk de spelersbus weer met Bengaals vuur verwelkomen. De rol van het Brugse publiek zal op en top gespeeld worden", voorspelt onze commentator.


   "Ook voor coach Leko, een Balkanboy die coacht op gretigheid en op grinta, zijn dit het soort wedstrijden waarvoor hij leeft. Hij zal de boel wel weer goed opkloppen. Wat ook nodig zal zijn. Want dit Club is niet meer het Club van de eerste drie wedstrijden."

  Tom Boudeweel: "Je kan er donder op zeggen dat het Brugse publiek klaar zal zijn."

  "Genk straks kampioen? Ik twijfel"

  Tot slot, viert Racing Genk straks de Belgische landstitel? Tom Boudeweel: "Ik weet niet of Genk vol voor de overwinning zal gaan of dat ze zich toch tevreden gaan stellen met een gelijkspel."

   

  "In dat geval  gaan ze nog steeds met een bonus van 6 punten die laatste twee speeldagen in en hebben ze genoeg aan nog 1 puntje. Genk is niet enkel in het voetbal, maar ook in het hoofd zo sterk dat ze dit niet meer gaan afgeven", besluit Boudeweel.

  Genk is niet enkel in het voetbal, maar ook in het hoofd zo sterk dat ze dit niet meer gaan afgeven.

  Tom Boudeweel

  Volg de titelmatch live:

  Als het vanavond niet lukt voor Genk, krijgt het donderdag een nieuwe kans op het veld van Anderlecht.