• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Ajax-scout Haesaert: "Grote probleem wordt de spelers behouden"

  " "

  Urbain Haesaert signaleert Belgisch talent bij Ajax en is hoofdscout van de U21 tot de U13.

  "Het is een heel spijtig verlies als je in de 96e minuut nog een doelpunt moet toestaan", trapte Urbain Haesaert, de Belgische scout voor Ajax, een open deur in. "Maar Ajax kan terugblikken op een fantastische campagne", bekeek onze 78-jarige landgenoot het van de positieve kant.

  Haesaert verklaart zich nader: "Ajax heeft aan iedereen - aan vriend en tegenstander - laten zien dat ze een heel grote ploeg zijn met heel veel mogelijkheden." 

   

  Er waren 2 verrassingen deze week, nadat Barcelona een dag ervoor nog gewipt werd door Liverpool: "Iedereen wordt zo onthouden van een grote finale tussen Barcelona en Ajax, de 2 best voetballende ploegen."

   

  Haesaert kan het nog maar moeilijk geloven: "Je staat 2-0 voor na de eerste helft en met dat uitdoelpunt uit de heenmatch (0-1) heb je bijna zekerheid. Dan verwacht je zeker niet dat Tottenham dat nog kan goedmaken."

   

  Hoe kwam die ommekeer er dan toch? "We hadden na de rust nog een paar kleine kansen, zoals Ziyech op de paal. Maar je zag meer en meer dat de spitsen en de middenvelders het niet meer konden belopen en dat we teruggedrongen werden naar de 16 meter met het gevoel dat je een doelpunt kon krijgen. Maar ik had natuurlijk niet het gevoel dat we nog een derde zouden slikken."

  "Speling van het lot"

  Na de 2-3 zegen alle Ajacieden neer op het grasveld. "Het verlies kwam zeer hard aan. Dat is de ene kant. Maar je weet ook dat je een fantastische campagne hebt gespeeld. Niemand had dit durven te voorspellen in het begin van het seizoen, zo onwaarschijnlijk was die."

   

  "Ajax had ook in de finale kunnen zitten. Het was een speling van het lot dat die Moura 3 doelpunten maakt. Maar het is verdiend. Ik heb Jan (Vertonghen, red) en Toby (Alderweireld, red) gefeliciteerd met hun overwinning en hen alle succes gewenst in de finale."

  " "

  Lucas Moura doet Ajax dood met 3 goals.

  "Grote probleem is spelers behouden"

  Ajax heeft zich laten zien in Europa en de motor van het nationale elftal is weer aangeslagen. "Ik denk dat Nederland weer op de goeie weg is", concludeert Haesaert. "Dat zie je ook bij de nationale jeugdploegen onder 17. Daar zit zeer veel talent in. Daar is een aanvoer van toch weer een heel goeie lichting."

   

  Maar er is ook een keerzijde aan het succes: "Het grote probleem wordt nu de spelers behouden. We zijn al Frenkie de Jong kwijt aan Barcelona voor een onvoorstelbare bom geld. Ik hoop dat Ajax De Ligt kan houden, want die speelde gisteren ook weer een beresterke wedstrijd. En Ziyech was ook vrij goed."

   

  Haesaert signaleert Ajax talent uit de Belgische competitie, maar is vooral verantwoordelijk voor de scouting bij Ajax voor U21 tot U13. "Het is mijn terrein om jonge talenten zoals destijds Vertonghen, Vermaelen, Alderweireld, De Mul naar Ajax te voeren. Zo'n lichting als nu zit er evenwel niet klaar. Al zijn er wel jongens met heel veel kwaliteiten. Daar zullen we werk van maken. Ajax is altijd bereid om investeringen  te doen in jeugd."

   

  "Terwijl Belgische clubs voor sommige spelers die niet eersteklassewaardig zijn, 10 miljoen geven, durft Ajax 3 à 4 miljoen euro uitgeven voor een jeugdspeler die top is."

   

  Ajax won al de beker en staat samen met PSV op kop in het kampioenschap. "Ik denk dat Ajax de titel pakt. Deze groep gaat niet in een hoek zitten om te huilen. Het zal vandaag pijn doen, maar ze hebben zoveel energie om weer vol een wedstrijd aan te vatten. Daar geloof ik 200 procent in."

  " "

  De Jong (l) vertrekt al naar Barcelona, wat met Ziyech (m) en De Ligt (r).