• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Sonck: "Ik vrees nu ook voor Nederlandse titel na deze enorme klap"

  "Sterkhouders Tadic, Ziyech en De Jong haalden niet hun niveau."

  Het stond op een zucht van een droomfinale in de Champions League, maar het eindigde met de gezichten tegen de Amsterdamse grasmat. Geen droomfinale voor Ajax in de Champions League, een enorme domper. Wesley Sonck was getuige van het Nederlandse drama: "Maar je mag alle credits aan Tottenham geven."

  "Er speelde maar één iemand op niveau bij Ajax, dat was De Ligt"

  Daags na de 2-3 nederlaag tegen Tottenham zindert de Champions League-uitschakeling nog na in Amsterdam. Wesley Sonck was aanwezig in de Johan Cruijff ArenA en blikte terug op de partij.

   

  "Het is moeilijk te vatten, zeker voor de mensen hier in Amsterdam", vertelt Sonck bij Sporza. "Het ongeloof dat je nog een doelpunt kan slikken in de slotseconde van de toegevoegde tijd is onwaarschijnlijk."

   

  Eigen schuld, dikke bult? Of verdienden de Ajacieden de overwinning misschien toch? "Als je op dit niveau, de halve finale in de Champions League, je normale niveau niet haalt, krijg je het gewoon moeilijk. De uitslag was zeker niet onverdiend. Er speelde maar één iemand op niveau bij Ajax, dat was De Ligt. Bepalende spelers als Tadic, Ziyech of De Jong toonden wel inzet, maar haalden nooit hun niveau."

   

  Tot halfweg geloofden evenwel slechts enkele eenzame zielen nog in de kansen voor Tottenham. "Als je 2-0 voor staat aan de rust denk je dat het binnen is. En zo kwam Ajax de tweede helft ook op het veld. In de Champions League zijn er ploegen van zulk hoog niveau dat je dat nooit mag denken."

   

  "Vooraf dachten we ook dat ze het niet anders zouden aanpakken. Misschien iets defensiever en meer beredeneerd, maar nog steeds met de intentie om de bal op te eisen, kansen te creëren en de tegenstander onder druk te zetten. Maar dat hebben ze 90 minuten lang niet gedaan."

  Tadic en Ziyech.

  Teleurstelling bij Tadic en Ziyech.

  "Je mag alle credits geven aan Tottenham"

  In het ene kamp treurende gezichten, in het andere dolle vreugde. "Je mag alle credits geven aan Tottenham. Als ze kunnen terugkeren van een 2-0-achterstand hebben ze toch ook iets in hun mars. Vooral wanneer Pochettino Fernando Llorente inbracht, samen met Moura voorin. Zij hebben de wedstrijd helemaal omgedraaid voor Tottenham."

   

  "Ik vind het misschien nog wel onwaarschijnlijker dan gisteren (de comeback van Liverpool, red). Dit had ik nooit durven dromen. Veel mensen hadden liever Ajax, zeker gezien het frivole voetbal, maar Tottenham verdient het wel."

   

  Met de strijd om de Nederlandse titel in het zicht, is het gemiste CL-finaleticket wel een enorme klap in het gezicht voor Ajax. "Op vijf seconden van de kwalificatie en dan het tegendoelpunt, dat is een enorme slag in het gezicht voor de spelers en de club. Als ze hun rug nog kunnen rechten naar de competitie toe, is het wel heel sterk. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor."

   

  Binnenkort krijgen we dus een volledig Engelse Champions League-finale, waar Liverpool misschien wel de grote favoriet is. "Liverpool gaat winnen tegen Tottenham", lijkt Sonck verzekerd. "Ze hebben veel kwaliteiten, maar Tottenham ook." De finale vindt plaats in Madrid op 1 juni.

  Als ze hun rug nog kunnen rechten naar de competitie toe, is het wel heel sterk. Maar ik vrees er eerlijk gezegd voor.

  Wesley Sonck

  Na Origi en Mignolet staan er met Vertonghen en Alderweireld nog twee Belgen in de CL-finale

  Ook Dembélé feliciteert zijn ex-club