• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Podcast met Louis Vervaeke: "Wielrennen is een heel harde wereld"

  Louis Vervaeke

  Louis Vervaeke bij Team Sunweb.

  Gisteren vertrok Louis Vervaeke naar Bologna waar hij zaterdag start in de Giro als helper voor Tom Dumoulin. Net daarvoor had hij een openhartig gesprek met Christophe Vandegoor voor de Sporza Koers podcast.

  Beluister de Sporza Koers podcast met Louis Vervaeke

  Je kunt de podcast met Louis Vervaeke hieronder beluisteren, maar natuurlijk ook waar je normaal je podcasts downloadt (iTunes, Soundcloud of Spotify).

  "In waaiers zijn we een bende opgefokte runderen"

  De toekomst lachte Louis Vervaeke toe toen hij als grote belofte overstapte naar de profs. Maar hij reed een beetje verloren in het peloton, raakte overtraind en belandde in de vergeetput. Hij vond zichzelf op privévlak terug en timmert bij Sunweb aan de weg terug.

   

  In de podcast laat Vervaeke in zijn ziel kijken. Hij doet een opmerkelijk verhaal. "Ik blijf erbij, wielrennen is een heel harde wereld. Ik heb daar zelf al beter mijn weg in gevonden, hoe ik mij in die wereld moet gedragen. Maar het blijft ieder voor zich."

   

  "Als je kijkt naar hoe iedereen op elkaar begint in te rammen op weg naar de Haaghoek of de Oude Kwaremont, dat is echt oorlog. Mensen kunnen zich dat niet voorstellen. Bij de waaiers in Parijs-Nice zijn we een bende opgefokte runderen op weg naar een cruciale bocht."

   

  "Op zulke momenten moet je een krijger en een strijder zijn en daar had ik het moeilijk mee. Ik vroeg me af waarmee we bezig waren. Maar de ploeg heeft me verplicht om me daarin te trainen en zo heb ik geleerd om die knop om te draaien."

  "Vroeger was wielrennen het enige in mijn leven"

  Vervaeke heeft in die mindere periode de donkere zijde van het wielrennen leren kennen. "Ik was toen ook net single, had problemen met mijn ouders. De mensen dachten wellicht: "Louis is een groot talent, maar mentaal is hij niet sterk genoeg.""

   

  "Maar wat ze niet zien, is wat er gebeurt na de koers. In welke situatie zit je daar? Als je dan problemen hebt met je ouders, dan geeft je dat stress. Zo recupereer je minder en beland je in een vicieuze cirkel. Dat speelt allemaal mee in de prestaties van renners."

   

  "Nu ben ik daar standvastiger in geworden. Ik ga trouwen en ik kan de koers beter relativeren. Vroeger was koers het enige in mijn leven. Ik zag mezelf ook als Louis de wielrenner en niet als Louis de persoon. En dat is een verademing." Hoe Vervaeke zijn verloofde Astrid, de weduwe van de betreurde Antoine Demoitié, heeft leren kennen en hoe belangrijk ze is in zijn leven, dat hoor je in de podcast.

  Beluister andere afleveringen van Sporza Koers podcast