• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Esporza: FIFA-topper Stefano Pinna wil het WK winnen

  Dat esports almaar belangrijker worden moeten we u niet vertellen. De Belg Stefano Pinna is zelfs de vice-wereldkampioen FIFA, het bekende voetbalgame op computerplatformen. Wij vroegen de profspeler van PSV Eindhoven waar dit jaar zijn doelen liggen. 

  Pinna wil de twee belangrijkste toernooien winnen

  Stefano Pinna speelt intussen negen maanden als professionele esporter bij de Nederlandse topclub PSV Eindhoven. "Vorig jaar speelde ik heel erg goed. Ik nam het ook eens op tegen de toenmalige speler van PSV. Hierdoor hebben ze mij ook een beetje ontdekt."

   

  Dit jaar is Stefano al heel goed op dreef. "Ik heb al veel wedstrijden gespeeld en veel successen gehad, ik mag niet klagen. Maar nu komen de twee belangrijkste toernooien eraan en ik hoop dat ik er één of allebei kan winnen." 

   

  Die belangrijkste wedstrijden zijn de play-offs, een toernooi in aanloop naar het WK, en uiteraard het WK zelf. Dat wordt opnieuw in Londen gespeeld, waar Pinna vorig jaar de finale nipt verloor. 

   

  Dat er heel grote bedragen omgaan in de wereld van de esport is intussen ook geen geheim meer. Ook Stefano Pinna kan ervan leven. "Ik verdien mijn brood met het spelen van FIFA en er zijn toernooien waar heel grote bedragen kunnen gewonnen worden."

  Een gezonde geest in een gezond lichaam

  Als professionele esporter leeft Stefano Pinna ook als een echte sportman. "Ik moet twee keer per week bij PSV op de club zijn in Eindhoven. Daar train ik met de andere esporter Ali en is ook onze coach aanwezig. Op die manier maken we elkaar beter." 

   

  Thuis traint Stefano uiteraard ook. "Nu is het iets minder, maar in aanloop naar een toernooi verhoog ik de intensiteit. Je traint ook meer in het begin als het spel net uit is, want in games zoals FIFA moet je telkens weer nieuwe dingen ontdekken." 

   

  Daarnaast vindt Stefano een gezonde geest in een gezond lichaam heel belangrijk. "Je kan niet iedere dag in je kamer zitten. Je moet actief zijn en eventueel een andere sport doen." In het geval van Pinna is dat voetballen.(weliswaar op een bescheiden niveau) 

   

  Sommige FIFA spelers laten zich ook begeleiden door een psycholoog: "Mentale sterkte is één van de belangrijkste factoren in FIFA, dus er zijn wel spelers die dat nodig hebben, maar ik heb dat nog niet nodig", lacht Stefano.

  Schrijf je in voor de esportscup van Sporza & MNM