De Smedt: "Voor Saive was het liever het jaar te veel, dan het jaar te weinig"

  Jean-Michel Saive speelt vanavond zijn allerlaatste competitiewedstrijd tafeltennis. Compagnon de route Eddy De Smedt wuift de levende legende voor ons uit. "Hij hield zo van zijn sport."

  Een half jaar voor hij zijn 50e verjaardag viert, speelt Saive donderdagavond zijn laatste match bij zijn club Oudergem. Meer dan 30 jaar geleden leerde Eddy De Smedt als lid van het BOIC Saive kennen op een heel andere podium: de Spelen van Seoel in 1988. Er zouden nog 6 Olympische Spelen volgen.

   

  "Die eerste Spelen waren er vooral om te leren, maar daarna deed hij telkens mee om te presteren. Op de Spelen is dat uiteindelijk niet echt gelukt en dat is zijn grootste teleurstelling in zijn carrière, denk ik", zegt De Smedt. "Ook voor mij."

   

  "Zijn strafste prestatie is dat hij zo ongelooflijk lang nummer 1 van de wereld was in een sport waar Aziaten heel sterk vertegenwoordigd waren, maar waar er tegelijk een sterke Europese vertegenwoordiging was. Als je het hem vraagt, denk ik dat zijn Europese titel tegen Jan-Ove Waldner hem misschien het meeste voldoening heeft gegeven. Omdat ze allebei in topvorm waren."

  Samenvatting van de EK-finale tegen Waldner

  Tafeltennis met moedermelk ingegoten

  Jean-Michel Saive is een ras apart. Anders blijft je niet tot je 49e competitief tafeltennissen. Wat is zijn kracht? "Overgave, overgave, overgave", zegt Eddy De Smedt. "Hij hield van zijn sport, die hem letterlijk met de moedermelk was ingegoten."

   

  "Er werd soms gezegd dat zijn broer Philippe meer talent had. Zijn broer was technisch zeer bedreven, maar Jean-Michel had ook veel talent en voegde daar nog eens een ongelooflijk doorzettingsvermogen aan toe. Hij was altijd bezig met zijn vak, altijd gefocust. Als het over het einde van zijn carrière ging, zei hij als enige: "Liever een jaar te veel, dan een jaar te weinig"."

   

  "Saive is ook heel vroeg begonnen met internationale contacten te leggen. Nog voor de Spelen in Seoel is hij als jonge gast in zijn eentje naar China getrokken om daar bij te leren. Een beetje zoals Robert Van de Walle."

   

  Nu is het goed geweest voor de Luikenaar. Eerder nam Saive al afscheid van het internationale niveau, nu stopt hij ook op clubniveau. "Een aantal weken geleden zei hij me dat hij in het seizoen te veel zit. Hij is met te veel andere dingen bezig en merkt dat hij het moeilijk krijgt."

  Er werd soms gezegd dat zijn broer meer talent had. Jean-Michel had ook veel talent en voegde daar nog eens een ongelooflijk doorzettingsvermogen aan toe. Hij was altijd bezig met zijn vak, altijd gefocust.