• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Giro-favoriet Dumoulin: "Ik gooi het ene cliché na het andere eruit"

  Tom Dumoulin.

  Tom Dumoulin won de Giro in 2017.

  Tom Dumoulin (28) is een van de grootste kanshebbers op de eindzege in de Giro. De Nederlander won in 2017, maar zit door het opvallende Giro-parcours toch ook met enkele vraagtekens. "We zullen pas na twee weken weten waar we echt staan."

  De Giro begint zaterdag met een tijdrit, die eindigt met een pittig klimmetje van twee kilometer. "Als ik goeie benen heb, vind ik dat fantastisch. Als mijn benen niet zo goed zijn, is het een hel."

   

  "De voorbereiding is op zich gelopen zoals ik wilde, maar het is nooit gezegd dat het dan zaterdag... Het moet klikken. Het verschil tussen winnen en verliezen is heel klein. Ik gooi het ene cliché na het andere eruit", lacht Dumoulin.

   

  De Nederlander van Sunweb rekent op de diensten van twee landgenoten: Jan Bakelants en Louis Vervaeke. "Zij zijn heel belangrijk. Jan heeft veel ervaring en dat kan van pas komen, Louis is een hele goeie klimmer. Ik hoop dat ze me tot diep in de finale kunnen bijstaan."

   

  Het echte klimwerk volgt pas vanaf de 13e etappe. "De tijdritten zijn leuk en aardig. Daar hoop ik een beetje voorsprong te pakken, maar het zal beslist worden in de bergen."

   

  "De aanloop is best lang. In andere Giro's heb je altijd een bergrit in de eerste week, nu zullen we pas na een kleine twee weken weten waar we conditioneel echt staan. Daar moeten we aan wennen en dat zal ook wel moeilijk zijn."