• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Campenaerts: "Roze trui? Ik denk dat de kans vorig jaar groter was"

  Europees kampioen Victor Campenaerts.

  Lotto-Soudal hoopt op de eerste dag van de Giro al te oogsten, al is Victor Campenaerts niet zo optimistisch over zijn winstkansen in de openingstijdrit. Thomas De Gendt trekt dan weer met een aangepast plan naar de eerste etappe van de Ronde van Italië.

  Campenaerts: "Ik hoop dat ik mijn vorm kan rekken tot het einde van de Giro"

  Victor Campenaerts werd vorig jaar in Jeruzalem 3e in de openingstijdrit, op 2 seconden van ritwinnaar en roze trui Tom Dumoulin. Kan hij dit jaar wel de roze trui veroveren? "Ik denk dat de kans vorig jaar groter was", is Campenaerts eerlijk.

   

  "Maar ik ga uiteraard voluit voor het roze, want die kans heb je niet vaak. Een grote ronde die begint met een tijdrit, daar moet ik vol voor gaan, maar Roglic en Dumoulin zullen lastige klanten zijn."

   

  De tijdrit op dag 1 eindigt met een pittig klimmetje van zo'n 2 kilometer. "Liever 2 dan 3 kilometer, maar we kunnen zeggen dat het zaterdag 6 kilometer vlak is, goed voor 6 minuten, en 2 kilometer bergop, ook goed voor 6 minuten op de fiets. Het is dus dichter bij een klimtijdrit."

   

  Heeft Campenaerts de vorm van het uurrecord nog? "Ik voel me heel goed en denk dat die vorm nog aanwezig is, maar ik hoop vooral dat ik die kan rekken tot het einde van de Giro, want daar ligt misschien mijn grootste kans, met de slottijdrit in Verona. Dan zullen de kanonnen Roglic en Dumoulin hopelijk een beetje moegestreden zijn. Ik hoop dat ik dan de derde hond ben."

  Campenaerts verkent de klim

  De Gendt: "Kansen? Realistisch gezien 4 of 5"

  Ook Thomas De Gendt trekt met ambities naar de openingstijdrit. "Ik heb gelezen dat de tijd op de klim telt voor de eerste bergtrui", zegt De Gendt over de klim naar San Luca op dag 1. "Als dat zo is, dan begin ik met een gewone fiets en probeer ik dan zo snel mogelijk omhoog te rijden. Hopelijk heb ik dan de eerste bergtrui."

   

  "Ik heb alleen maar positieve ervaringen met de Giro", zegt De Gendt, die in 2012 3e werd in het eindklassement. "Ik stond hier al twee keer met heel goeie benen aan de start en ik ben ervan overtuigd dat het deze keer ook zo zal zijn."

   

  "Hoeveel kansen ik dan in deze Giro heb? Statistisch gezien 18, als je de 3 tijdritten niet meerekent, realistisch gezien 4 of 5 kansen, Tenzij ik goed klim, want dan komen er in het hooggebergte nog kansen."

   

  De Gendt is de man met een strijdplan. Is zijn plan voor de Giro al klaar? "Ik wacht nog op het reglement met de puntendeling om notities te maken. De derde week is voor de bergprijs de belangrijkste week, voor de vluchters is de tweede week de meest wingevende."

  "Ik heb Victor in het verleden al kunnen motiveren"

  Lotto-Soudal rekent zaterdag dus op Victor Campenaerts. Zal Thomas De Gendt de Europese kampioen nog een extra duwtje in de rug geven?

   

  "Ik heb hem in het verleden al kunnen motiveren. Victor zegt al sinds Romandië dat deze tijdrit niets voor hem is, maar ik probeer hem toch gek te krijgen om bijvoorbeeld in 5'20" te klimmen. Dan zal hij heel dicht bij de zege zijn."

  Het profiel van de tijdrit