• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Biografie Mbappé onthult megasalaris: "Niemand kreeg dit ooit voor elkaar"

  Kylian Mbappé

  De biografie van Mbappé verschijnt vandaag in de Franse winkels.

  Vanaf vandaag ligt de biografie van Kylian Mbappé (20) in de Franse winkels. Daarin verschijnen onder meer gedetailleerde cijfers uit het duizelingwekkende contract van de Franse sterspeler bij PSG. Maandelijks verdient Mbappé bruto ruim 1.4 miljoen euro.

  Het salaris van Mbappé: "Geen enkele speler die dit ooit voor elkaar heeft gekregen"

  De biografie van de nog maar 20-jarige Kylian Mbappé, die vandaag in de Franse winkels verschijnt, omvat meer dan enkel geld, maar toch waren alle ogen gericht op de cijfers die naar voren zouden komen. En die bleken duizelingwekkend. De Ochtend op Radio 1 belde met Frank Renout, correspondent in Frankrijk. 

   

  "Het verlossende antwoord staat in het boek", opent Renout. "Maar het hangt af van hoe je het berekent: maandelijks, jaarlijks, bruto of netto. Maar het is heel erg veel. De biografie is geschreven door een sportjournalist van L'Equipe, Arnaud Hermant. Hij kon het contract van Mbappé bij PSG volledig inkijken, met bedragen tot na de komma."

   

  Gevoelige lezers gaan maar best even zitten voor wat komt. "Mbappé heeft een maandelijks salaris van 1.468.122 euro bruto. En dat bedrag gaat elk jaar omhoog. Hermant heeft alle bedragen uit het contract uitgerekend en opgeteld. De conclusie is dat Mbappé op vijf jaar tijd bijna 100 miljoen euro zou verdienen. Netto, na belastingaftrek, blijft daar nog 45 miljoen euro van over. Rechtstreeks in zijn portemonnee."

   

  De best betaalde voetballer ter wereld is de Franse sterspeler (voorlopig) niet. "Er zijn enkele spelers die momenteel nog meer verdienen, Neymar bijvoorbeeld. Maar wat Mbappé zo uniek maakt, is dat hij nog zo jong is. Op zijn zeventiende tekende hij al een vijfjarig contract waarmee hij 100 miljoen zou gaan verdienen. Geen enkele speler ter wereld, niet in het verleden, niet in het huidige voetbal, heeft dat ooit voor elkaar gekregen."

   

  "Een pikant detail wat betreft het contract: het werd volledig onderhandeld door de vader van Mbappé zelf. Geen tussenpersonen, geen advocaten. Het was een zaak van vader en zoon, zij hebben het helemaal uitgetekend."

  Kylian Mbappé

  In 2017 tekende Mbappé zijn vijfjarig contract in Parijs

  "Goed gedrag" levert Mbappé maandelijks 259.000 euro bruto op

  Een bedrijfswagen, smartphone of wat maaltijdcheques. Bij een job komen vaak wel wat extraatjes tevoorschijn. Zo ook bij Mbappé. "Extraatjes is hier niet het juiste woord, zeg maar grote extra's", gaat Renout voort. "Toen Mbappé zijn contract tekende, kreeg hij al een premie van 11 miljoen euro, gewoon om zijn handtekening te zetten."

   

  "Bovendien krijgt hij vijf jaar lang een maandelijkse onkostenvergoeding van, hou je vast, 30.000 euro voor bijvoorbeeld een chauffeur of hulp in het huishouden. Hij mag ermee doen wat hij wil. En dan is er nog een maandelijkse premie "goed gedrag". Als hij bijvoorbeeld geen kritiek geeft op de club en op tijd komt op wedstrijden, dan is er een premie van 259.000 euro bruto. Als je al de premies optelt bij het salaris, verdient hij dit jaar alleen netto 9,3 miljoen euro."

   

  Maar het zijn niet enkel de indrukwekkende cijfers die de biografie van het 20-jarige Franse talent vullen. "Waar we vooral over leren in de biografie is het mooie verhaal over zijn geschiedenis, waar hij vandaan komt. Hij komt uit Bondy, een arme voorstad van Parijs, waar zijn ouders woonden. Daar is hij opgegroeid en is hij meteen beginnen te voetballen. Hij werd er al heel snel opgemerkt als "het enorme talent". Dat is en blijft een mooi verhaal", aldus Renout.

  Mbappé & Neymar

  Voorlopig komt Mbappé nog niet aan het salaris van Neymar.