• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Het einde van Interlagos? "GP van Brazilië verhuist in 2020 naar Rio"

  Het legendarische circuit van Interlagos wordt verlaten voor een gloednieuw complex in Rio.

  De Grote Prijs Formule 1 van Brazilië gaat vanaf 2020 niet meer door op het circuit van Interlagos in Sao Paulo, maar wel in Rio de Janeiro. President Jair Bolsonaro heeft aangekondigd dat er een nieuw circuit wordt gebouwd, dat vernoemd zal worden naar idool Ayrton Senna.

  Wilson Witzel, de gouverneur van Rio de Janeiro, lichtte vorige week al een tipje van de sluier op. Hij had een brief gekregen van F1-organisator Liberty Media met daarin de vraag of er interesse was in een verhuis van de GP van Brazilië naar Rio.

   

  "We hebben bij veel grote steden gepolst", zwakte een woordvoerder van de F1-groep het nieuws nog af. Maar het is geen geheim dat de verhouding tussen Liberty Media en de beheerders van het Interlagos-circuit in Sao Paulo stroef verloopt. 

  Nieuw circuit in Rio de Janeiro

  President Jair Bolsonaro heeft nu op een militaire ceremonie aangekondigd dat de verhuis er toch komt. "De situatie in Sao Paulo, met een publieke participatie en enorme verliezen, is niet meer houdbaar", zei hij. "Er zal een nieuw circuit worden gebouwd, waarvan de constructie zes of zeven maanden zal duren."

   

  Het is de bedoeling dat de GP van Brazilië volgend jaar al plaatsvindt op het gloednieuwe circuit in Deodoro, in het westen van de stad. Tijdens de Olympische Spelen in 2016 was die site nog het decor van onder meer het hockey, de rugby sevens en het paardrijden. Het nieuwe complex zou gebouwd worden "zonder overheidsgeld" en "voor 7.000 jobs zorgen". 


  Opvallend: de Grote Prijs van Brazilië had vroeger al plaats in Rio op dezelfde plek. In 1979 en tussen 1981 en 1989 werd er geracet op het circuit van Jacarepaguá, in 1990 werd dan gekozen voor Interlagos. De GP van Brazilië gaat dit jaar nog in Sao Paulo door, op zondag 17 november.