• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schotte: "Deze Giro smeekt om een ontknoping in de slottijdrit"

  Renaat Schotte.

  Renaat Schotte is onze vertegenwoordiger in de Giro.

  De ronderenners maken zich op voor de eerste grote ronde van het seizoen. Renaat Schotte is vanaf zaterdag onze man in het spoor van het Giro-peloton. In dit artikel gidst hij u door het parcours van de 102e Ronde van Italië.

  De 102e Giro in een notendop:

  • 3.578,8 kilometer van Bologna tot Verona
  • 3 tijdritten (59,8 kilometer)
  • 5 aankomsten bergop (2 tijdritten niet meegerekend)
  • 10 Belgen aan de start
  • Titelverdediger Chris Froome is er niet bij

  "De organisatie heeft een superklassieke Giro uitgetekend"

  Vanaf zaterdag leven de wielerliefhebbers en het peloton zich uit in een "Italiaanse Ronde van Italië". "De organisatie heeft een superklassieke Giro uitgetekend zonder de fantasietjes van een buitenlandse start zoals Israël vorig jaar en Boedapest volgend jaar", vertelt Renaat Schotte.

   

  "Dat is goed qua afwisseling en zo'n concept is alleen maar goed voor de authenticiteit van deze wedstrijd. De klassiekers zoals de Gavia en de Mortirolo zijn opgenomen in het parcours. De Tour moet ook eens vaker voor die strategie kiezen."

   

  "Als de transfers voor en na de ritten dan ook nog eens beperkt zijn, dan zullen de renners ook gelukkig zijn. Want de Giro is al zwaar genoeg."

  "Niet veel sprinters zullen de finish in Verona halen"

  Grosso modo kan de Giro opgesplitst worden in twee delen. De eerste anderhalve week is vooral spek voor de bek van de tijdrijders, sprinters, aanvallers en punchers. Pas vanaf de 13e etappe moet er naar het klimverzet geschakeld worden.

   

  "Het klimwerk in die openingsweek valt niet te vergelijken met wat later volgt. Er zullen natuurlijk wel verschillen zijn, maar dat zal vooral gerommel in de marge zijn bij de eindafrekening."

   

  In de sprints wordt uitgekeken naar Elia Viviani, Caleb Ewan, Fernando Gaviria, Arnaud Démare en Pascal Ackermann. "Voor Viviani moet het de Giro van de bevestiging worden, Gaviria blijft toch een beetje een vraagteken."

   

  "Maar het duel tussen dat duo springt er toch uit. Ewan is ook wereldklasse, maar de Italiaan en de Colombiaan staan toch een klein trapje hoger. En ik denk dat Ackermann zich daar tussen zal wringen."

   

  "De Duitser trekt met betere adelbrieven naar de Giro dan ploegmakker Sam Bennett vorig jaar. En de Ier won toch drie ritten. Hoe dan ook: ik denk dat er niet veel sprinters de finish in Verona zullen halen. Er zullen veel snelle mannen afstappen voor of tijdens het tweede deel."

  De paarse ritten zijn op papier kansen voor de sprinters

  "Dit parcours is een garantie op spankracht tot het einde"

  Het tweede deel zal de klimmers smaken, maar voor de berggeiten zich vanaf de 13e etappe echt kunnen uitleven, hebben ze dan al twee opdrachten tegen de klok achter de rug. De Giro opent met een tijdrit van 8 kilometer in Bologna (met de venijnige San Luca-klim) en daags voor de eerste rustdag wacht nog een complexe tijdrit in San Marino van bijna 35 kilometer.

   

  Renaat Schotte: "Op de slotdag is er ook nog een tijdrit van 17 kilometer, maar ondanks die 60 kilometer tegen de chrono zullen de bergen toch de doorslag geven. Dat was ook vorig jaar zo, met die aanval van Froome en de inzinking van Yates. Dat was een fenomenaal scenario, vergelijk het met Liverpool tegen Barcelona in de Champions League."

   

  "De kaarten lijken dit jaar iets minder te liggen voor zo'n spectaculaire afloop, maar dit parcours is wel een garantie op spankracht tot het einde. Ik lees dat de beslissing niet zal vallen in de slottijdrit met de fantastische aankomst in de arena van Verona, maar ik denk net wel dat het daar kan gebeuren."

   

  "De Giro smeekt gewoon om een ontknoping in die slottijdrit. Er zijn gigantisch veel kansen om het eerder te beslissen, zoals de 16e rit over de Gavia en de Mortirolo en de loodzware etappe op de voorlaatste dag. Maar je hoopt bijna dat het tot een showdown komt in Verona."

   

  "Die aankomst is ook in een heel bijzonder kader, met een vleugje geschiedenis. Dan denken we uiteraard aan de Giro-ontknoping van 1984, met het duel tussen Moser en Fignon, waar de Italiaan geholpen zou zijn door de tv-helikopters."

   

  "Je hoopt bijna dat er nu weer zo'n duel komt. Dan denken we meteen aan Roglic en Dumoulin, maar het kunnen net zo goed twee andere renners zijn. Het is in elk geval een Giro waarbij je als favoriet maar beter niet te goed bent in de eerste helft."

  De Giro smeekt gewoon om een ontknoping in die slottijdrit. Er zijn gigantisch veel kansen om het eerder te beslissen, zoals de 16e rit over de Gavia en de Mortirolo en de loodzware etappe op de voorlaatste dag. Maar je hoopt bijna dat het tot een showdown komt in Verona.

  Renaat Schotte

  Retro: duel Fignon-Moser in Verona in 1984