• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Schotte: "Dat Ineos niet de grote concurrent is, kan voor Dumoulin bevrijdend werken"

  Tom Dumoulin.

  Tom Dumoulin mikt op een tweede eindzege in de Giro.

  Zaterdag opent het Giro-bal zijn deuren. Wie verschijnt met de beste kaarten aan de start? Is er een topfavoriet in de zaal? Renaat Schotte probeert in zijn glazen bol te kijken.

  "Ploeg zegt dat Roglic nog geen 100 procent is: dat belooft!"

  Links en rechts wordt vooral een duel tussen Primoz Roglic (Jumbo-Visma) en Tom Dumoulin (Sunweb) verwacht. "Het zijn twee vergelijkbare favorieten: twee topklimmers met een goeie tijdrit en met min of meer dezelfde aanpak", analyseert Renaat Schotte.

   

  "Ik vraag me vooral af of Roglic in staat is om zijn ongelofelijke resultaten van de voorbije maanden door te trekken. Zijn ploeg zegt dat de Sloveen nog geen 100 procent was in die zeges. Dat belooft. De logica zou zijn dat hij iets minder wordt, of dat lijkt toch van buitenaf, en dat Dumoulin iets beter wordt."

   

  "Voor de Nederlander is het tot nu toe nog geen briljant seizoen geweest, wat ook in de lijn der verwachtingen ligt. Hij gaat voor de dubbel Giro-Tour. Dan mag hij nog niet echt goed geweest zijn, anders kun je die grote rondes niet op niveau combineren. Maar Roglic dubbelt ook en ik vind het alvast super dat die hoofdrolspelers dat doen."

  Roglic won vorige week nog de Ronde van Romandië.

  "Yates heeft een gigantische rekening openstaan met de Giro"

  Is er geen derde kaper op de kust? Toch wel, zegt Renaat Schotte duidelijk. "Ik zet Simon Yates (Mitchelton-Scott) op gelijke hoogte. Daar hoef je niet aan te twijfelen. Hij heeft ook een gigantische rekening openstaan met de Giro na die inzinking van vorig jaar. Ik stond toen op de top van de Finestre en ik zie hem daar nog altijd zwalpen."

   

  "Dat was ontluisterend voor een renner die in de aanloop naar die rit zo fantastisch gepresteerd had, die zich daarin waarschijnlijk vergaloppeerd had. Ik verwacht van hem dit jaar dan ook een iets conservatievere koersstijl. Hij viel vorig jaar aan in de roze trui en ergens hoop ik natuurlijk wel dat hij dat opnieuw doet. Dat zal ook moeten, want het tijdsverlies in de tijdritten moet hij in de bergen goedmaken."

   

  "Daar is hij toe in staat, want hij zal veel geleerd hebben uit dat fiasco van vorig jaar en die Giro heeft hij wat mij betreft al doorgespoeld met zijn eindzege in de Vuelta later op het seizoen. Dat heeft hem rust bezorgd. Hij beseft dat hij de Giro kan winnen."

   

  "Ik zet de drie favorieten dus op gelijke hoogte, maar anderzijds gebeurt het zelden dat de drie topfavorieten bij het begin uiteindelijk ook op het podium staan. Dat is de keiharde realiteit."

   

  "De Giro is zo'n slopend verhaal, zeker door het parcours, dat toch zwaarder is dan dat van de Tour. Er zijn geen zekerheden. De ploegen zijn minder sterk, waardoor er meer onvoorspelbaarheid in de koers sluipt. Een tussenrit kan plots erg belangrijk zijn."

  Simon Yates zakte vorig jaar door het ijs in de Giro.

  "Jungels kan het in een rit proberen waarin niemand het verwacht"

  "In zulke ritten is Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step) de man in de schaduw", vervolgt Renaat Schotte. "Hij kan het echt proberen in een rit waarin niemand het verwacht. Jungels heeft zich ook zeer specifiek voorbereid door de klimklassiekers te laten liggen. Dat wil toch iets zeggen."

   

  "Hij is al twee keer in de top 10 geëindigd. Hij gaat vol voor het podium. Dat zal hij niet zeggen, maar het is zo. Ik twijfel er niet aan dat hij 110 procent aan de start zal verschijnen gezien de opofferingen die hij gemaakt heeft, door bijvoorbeeld als titelverdediger Luik niet te rijden. Hij maakt echt een megaproject van deze Giro."

  Bob Jungels maakt echt een megaproject van deze Giro.

  Renaat Schotte

  "Nibali kan op een onverwacht moment all-in gaan"

  In de laars lonken ze uiteraard naar Vincenzo Nibali (Bahrein-Merida). "Hij start nooit als uitgesproken favoriet, maar heeft toch al de drie grote rondes gewonnen vanuit die positie. Hij is in staat om in de derde week zijn slag te slaan."

   

  "Mocht hij daar op drie minuten staan, dan is hij het type dat alles of niets speelt. Een tweede of derde plaats interesseert hem niet. Hij gaat puur voor de eindwinst. Dat is het leuke aan Nibali: op een onverwacht moment kan hij all-in gaan. En dat is ook een gevaar voor de anderen."

   

  Zien we nog iemand over het hoofd? "Ik denk ook nog aan Mikel Landa (Movistar), al is hij heel moeilijk in te schatten. Het is al eens alles geweest, maar soms is het ook helemaal niets. Miguel Angel Lopez (Astana) werd vorig jaar derde en als hij de lijn van Astana doortrekt, moet je er zeker rekening mee houden. Er zijn alleszins genoeg mannen om oorlog te maken."

  Vincenzo Nibali.

  Legt Nibali de komende weken iedereen aan de rekker?

  "Team Ineos zit met de onzekerheid rond twee jonge gasten"

  In het favorietenverhaal is Team Ineos nog geen enkele keer genoemd. De Britse formatie is na het wegvallen van Egan Bernal onthoofd. "Er is geen Bernal, Froome of Thomas. Dat verandert deze koers."

   

  "Ineos zit nu met de onzekerheid rond twee jonge gasten, Pavel Sivakov en Tao Geoghegan Hart, die het over drie weken nog allemaal moeten bewijzen. Sivakov is nog maar 21, maar won bij de beloften de Baby Giro, de Ronde van de Isard en de Valle d'Aosta."

   

  "Dat zijn drie koersen waarvan we zeggen: als je die gewonnen hebt bij de beloften, dan kun je een grote ronde winnen bij de profs. Maar die youngsters worden nu willens nillens naar voren geschoven. Het zijn allemaal factoren die deze Giro zeer interessant maken."

  De youngsters van Ineos worden nu willens nillens naar voren geschoven.

  Renaat Schotte

  "Dumoulin wordt er met ouder worden niet minder op"

  Toppers genoeg, maar wie heeft voor onze man in de Giro toch een streepje voor? "Doe dan toch maar Tom Dumoulin. Zijn focus ligt 100 procent op deze Giro, hij is zeker nog niet bezig met de Tour. Van de favorieten heeft hij ook de grootste frisheid."

   

  "Hij weet ook - en dat zegt hij zelf graag - hoe hij de puzzel van zo'n grote ronde moet leggen: het zijn 100 stukjes die je op de juiste manier moet leggen. Dumoulin wordt er met ouder worden niet minder op."

   

  "Dat Ineos niet de grootste concurrent is, kan voor hem misschien heel bevrijdend werken. Maar de tegenstand is zeker goed gewapend. Het is namelijk een beetje de tendens om de Tour als groot doel te ontwijken, uit vrees voor de almacht van team Brailsford."