Ook Lommel in buitenlandse handen: "België is Chaussée d'Amour van voetbal"

  Lommel SK wordt volgende week officieel overgenomen door een Israëlische advocaat. Dat is bevestigd aan het Belang van Limburg. Ehud Shochatovitch is geen onbesproken figuur. Sporteconoom Trudo Dejonghe heeft weinig twijfels over de intensies van de Israëliër, die een voetbalschool heeft in Gambia.

  Een Onyekuru en de overnemer maakt winst

  Geruchten dat Lommel praat met een Israëlische investeerder zijn er al een aantal weken. Volgende week zou Ehud Shochatovitch, kortweg Udi, voorgesteld worden. Hij koopt de club voor een symbolische euro en neemt de schulden over. Die worden geschat rond de 500.000 euro.

   

  Na Westerlo is Lommel de tweede club uit 1B die deze maand in zee gaat met een buitenlandse investeerder. Geen nieuw fenomeeen in ons land. "Zij zien dat alle clubs rond hen in vreemde handen zijn en zich bevolken met spelers van buiten de EU, die bijna niets kosten", zegt Trudo Dejonghe.

   

  "Het Belgische voetbal heeft enkele problemen. 24 ploegen is in het huidige format niet leefbaar, er is een systeem waar weinig belastingen en sociale zekerheid betaald wordt, en ook niet-EU-spelers moeten weinig worden betaald en mogen onbeperkt spelen. Zo worden we een Chassée d'Amour van het voetbal."

   

  "1B is een financiële ramp aan het worden. Dan zoeken clubs de makkelijkste uitweg en dat is een buitenlandse overnemer. Voor zijn symbolische euro krijgt de Isaëlische overnemer een club waar hij 11 spelers van buiten de EU kan stallen. Een niet-EU-speler verdient minimaal 82.000 euro. Voor 1,2 tot 1,5 miljoen euro haalt een investeerder 15 zo'n spelers. Als je er een kan doorverkopen, denk aan Henry Onyekuru bij Eupen bijvoorbeeld, dan maakt hij winst."

  "Bijna geen buitenlandse spelers in Nederlandse tweede klasse"

  De naam van de toekomstige baas van Lommel duikt op in de gelekte documenten van Football leaks. Hij was in het verleden de advocaat van Pini Zahavi, de supermakelaar die de sterke man bij Moeskroen was en mogelijk nog altijd is.

   

  "In de sport is winnen belangrijk", zegt Trudo Dejonghe. "Dat kan best door veel geld te hebben. Zonder geld weten clubs dat ze zullen degraderen, vroeg of laat. Dus komen ze met een deus ex machina."

   

  Onze buurlanden kennen nochtans niet hetzelfde fenomeen. "Dat komt door strengere regels voor niet-EU-spelers waardoor meer op eigen jeugd wordt gefocust. In de Nederlandse tweede klasse zitten bijna geen buitenlanders."

   

  "In Nederland moeten spelers van buiten de EU 150 procent verdienen van het gemiddelde loon van x-aantal spelers in de hoogste afdeling. Ze moeten dus een meerwaarde voor de competitie zijn. In België is het gemiddelde loon in eerste klasse ongeveer 270.000 euro. Dus zou een niet-EU'er 400.000 euro moeten verdienen. Dan zal een club twee keer nadenken om een buitenlander aan te trekken."