Club Brugge moet toch nog een straf vrezen voor "Al wie niet springt, is een jood"

  Spelers en supporters van Club Brugge

  De spelers van Club Brugge groeten de meegereisde fans na de overwinning in Anderlecht.

  Het parket van de Belgische voetbalbond zal bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) beroep aantekenen tegen de vrijspraak voor Club Brugge in het tuchtdossier over de antisemitische gezangen tijdens de match in en tegen Anderlecht. Dat bevestigde de bond aan persbureau Belga.

  Op de 2e speeldag van de play-offs scandeerden Club Brugge-supporters "Al wie niet springt, is een jood" en "Alle joden zijn homo's" in Anderlecht. Hoewel de titelverdediger dit seizoen al vaker in opspraak kwam, sprak de Geschillencommissie Hoger Beroep de club vrij.

   

  Het Bondsparket laat het daar echter niet bij en zal deze week nog beroep aantekenen, binnen de termijn van 15 kalenderdagen dus. Dat beroep wordt behandeld door het BAS. Een datum voor de zitting zal pas later worden vastgesteld.

  Play-off I, speeldag 2:

  einde
  23

  "Geuzennaam"

  Advocaat Hannes D'Hoop legde in de zitting van 26 april uit dat Brugse supporters met het woord "joden" enkel de geuzennaam van rivaal Anderlecht in de mond nemen. Volgens D'Hoop waren de gezangen niet discriminerend of kwetsend bedoeld naar joden of homoseksuelen, maar is de perceptie wel negatief.

   

  Tot grote frustratie van het Coördinatiecomité van Joodse organisaties (CCOJB) volgde de Geschillencommissie Hoger Beroep die verklaring. "De gezangen moeten als neutrale bewoordingen beschouwd worden en hebben geen beledigend karakter. Men gebruikt immers termen die louter wijzen op seksuele geaardheid of een bevolkingsgroep. Het woord "jood" heeft geen minderwaardige of discriminerende connotatie, idem voor wat het woord "homo" betreft", luidde het vonnis.