• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Alderweireld: "Mentaal loodzwaar, maar we hebben ons hart op het veld gelegd"

  Toby Alderweireld troost Dusan Tadic.

  Tottenham heeft Ajax met verstomming geslagen in de halve finale van de Champions League. Ook de Spurs kwamen woorden tekort na de straffe ommekeer: "Het was een belachelijke wedstrijd."

  Rode Duivel Toby Alderweireld moest zelf bekomen van de wedstrijd. "Dit was mentaal loodzwaar", zei hij. "We moesten drie keer scoren en als je dan ziet dat we ondanks de omstandigheden zo'n tweede helft spelen. We hebben ons hart op het veld gelegd."

   

  "Zeker na gisteren had niemand dit verwacht. Maar je mag ons nooit afschrijven. In de rust zeiden we tegen elkaar dat we de fysieke strijd mee moesten aangaan en onze kwaliteit moesten laten zien. We hielden elkaar voor: we hebben 1 doelpunt nodig, we weten dat we fysiek sterker zijn en dan komt er toch twijfel bij hen. En dat zag je ook. We hebben gevochten, duels gewonnen, met veel risico gespeeld en uiteindelijk heb je ook een stukje geluk nodig. En dat was er in de laatste minuut. "

   

  "Tussen de oren zit een belangrijk deel van voetbal. Wij zitten niet in ons beste moment van het seizoen, zij wel. Zij winnen alles, dat zag je ook in de eerste helft. Dan is het moeilijk om dat om te draaien."  

   

  "Ik ben zo trots op dit team, want we stonden op het randje. Maar we moeten ook veel respect tonen voor Ajax, dat een geweldige mentaliteit heeft. Ik ben heel trots dat ik hier een verleden heb. Langs de andere kant ben ik heel blij dat ik voor de Spurs speel."

   

  Tottenham wipte nu Dortmund, City en Ajax. "Je kunt niet zeggen dat we onverdiend in de finale staan. Die ploegen waren toen 1e in hun land."

   

  Op 1 juni wacht Liverpool in Madrid. "Maar ik wil eerst vieren en genieten. Alles kan gebeuren in de finale, daar kijk ik enorm naar uit."

  Eriksen: "Ik heb medelijden met Ajax"

  Christian Eriksen, net als Alderweireld en Vertonghen een ex-Ajacied, had medelijden met de verliezers. "Wat een belachelijke wedstrijd", zei de Deen. "We stonden ver achter, hebben nog gevochten, maar hebben ook veel geluk."

   

  "Ik heb medelijden met Ajax, want ze spelen een goede wedstrijd. Over de twee wedstrijden gezien speelden ze beter dan ons, maar wij hebben het geluk dat we op het einde nog scoren."

   

  "Halfweg hadden we het gevoel dat we niet meer in de spiegel zouden durven kijken bij een 3-0-nederlaag. We moesten vechten, we hadden geen andere keuze. Hier heb ik geen woorden voor, ik ben sprakeloos."

  Ik heb medelijden met Ajax, wij hebben veel geluk gehad.

  Christian Eriksen

  De Ligt: "De droom was zo dichtbij"

  Bij Ajax-aanvoerder Matthijs de Ligt, die de 1-0 maakte, kwam de klap hard aan. "Als je de wedstrijd bekijkt, hoeven we niet uitgeschakeld te worden. We spelen geweldig in de eerste helft, we hebben Tottenham waar we willen. Maar in de tweede helft creëren we niet meer dezelfde druk en vinden we geen antwoord. We geven domme goals weg."

   

  "De droom was zo dichtbij. Het is ongelofelijk dat de bal er in de laatste seconde nog invliegt. Ik krijg er kippenvel van dat de supporters ons nog steeds aanmoedigen, maar ik had liever ander kippenvel gehad."

  Ten Hag: "Waren op 1 seconde van de finale: een dikke pluim voor mijn spelers"

  De droom van Ajax' jonge team én zijn coach spatte abrupt uit elkaar. "Voetbal kan heel mooi zijn en het kan heel wreed zijn. Dat hebben we vandaag ervaren", verwoordt Erik ten Hag zijn ontgoocheling.

   

  "Al bij al hadden we een fantastische Champions League-campagne. We waren een seconde verwijderd van de finale. Daarvoor verdient mijn team een heel groot compliment. Ik ben heel trots op mijn spelers."

   

  Ten Hag besefte dat zijn team het eigenlijk niet meer had mogen weggeven: "Als je 2-0 in het voordeel bent bij de rust, moet je ervoor zorgen dat je die match wint. In het eerste deel na de rust verloren we onze grip op de wedstrijd. Zij speelden toen meer opportunistisch. Na de 2-2 domineerden we opnieuw en hadden kansen."

   

  "Het is erg bitter dat geen enkele daarvan binnenging en dat zij een heel gelukkig doelpunt maken in de laatste seconden. Misschien zelfs voorbij wat de laatste seconde had moeten zijn."