• pas verschenen
 • video
 • podcasts

  Snookercommentator Bauwens: "Voor Trump viel alles in zijn plooi"

  Trump won gisteren het WK.

  Gisteren is in het Crucible Theatre in Sheffield het doek gevallen over het WK snooker. Met Judd Trump is de gedoodverfde opvolger van Ronnie O’Sullivan voor het eerst wereldkampioen geworden, na een hoogstaande finale tegen John Higgins. Samen met Rudy Bauwens, commentator voor Eurosport, blikken we terug op een atypische editie die bol stond van de verrassingen.

  "Twee dingen: goed presteren en geluk"

  Judd Trump versloeg gisteren viervoudig wereldkampioen John Higgins na een finale van het allerhoogste niveau. Trump liet in zijn 18-9-overwinning maar liefst 7 century breaks optekenen, een record. De 29-jarige Engelsman werd al langer aangekondigd als de nieuwe superster in het snooker, maar hij kwam nooit verder dan zijn verloren WK-finale in 2011. Daar bracht hij gisteren verandering in.

   

  Volgens Rudy Bauwens stond het in de sterren geschreven dat het vroeg of laat zou lukken voor Trump. “Er zijn altijd twee dingen nodig om een titel te pakken: je moet goed presteren en je moet wat geluk hebben. Voor Trump viel het dit jaar in zijn plooi."

   

  "Als we even teruggaan naar de eerste ronde toen het 9-9 stond in zijn match tegen Thepchaiya: daar scoort hij met een fluke, een gelukstreffer, een cruciale rode bal. Als die balt niet valt, dan zat hij misschien niet eens in de tweede ronde. Om maar te zeggen hoe close het soms kan zijn.”

   

  “Hij heeft tijdens het WK wel enkele van die geweldige sessies gehad. Telkens het er echt op aan kwam, toen stond hij er”, vertelt Bauwens. “Tegen Ding stond hij achter en produceerde hij dan voor het eerst zo’n geweldige sessie. Dan is hij zich in vorm beginnen te spelen, zoals de groten het vaak doen."

   

  "Tegen Maguire was hij dominant vanaf het begin en in de finale, bij 4-4, stond Trump er ook weer en had hij zo’n bevlogen sessie zoals we ze vroeger zagen bij Hendry, O’Sullivan en ook Higgins. Dat was snooker aan een potsucces van bijna 100%. Hij bleef ook, vergeleken met eerdere finales op andere tornooien, heel rustig. Hij lijdt niet meer onder de stress.”

  "Het is een dubbel verhaal voor Higgins"

  De andere finalist, viervoudig wereldkampioen John Higgins, verloor zo zijn derde WK-finale op een rij. Voor zijn laatste wereldtitel moeten we al terug naar 2011. Al blijft het volgens Rudy Bauwens toch een opsteker voor Higgins, gezien de omstandigheden.

   

  “Het is een dubbel verhaal voor Higgins. Het is knap dat hij er toch weer staat, maar het is ook een verrassing als je kijkt naar zijn seizoen. Hij heeft maandenlang wakker gelegen van die nederlaag in de finale vorig jaar. In december vorig jaar zei hij dat hij geen zin meer had en dat hij misschien ging stoppen met snooker."

   

  "Uiteindelijk heeft hij zijn motivatie toch teruggevonden en als hij The Crucible ziet, dan komen er blijkbaar bepaalde emoties in hem los en wil hij zich toch nog eens bewijzen. Straf, want ik had niet verwacht dat hij voorbij Robertson zou geraken in de kwartfinales.”

  "De top wordt breder en iedereen is kwetsbaar"

  Ondanks de affiche in de finale met toppers Higgins en Trump, was het geen doorsnee wereldkampioenschap en zagen we talloze verrassingen onderweg. Zo werd de top drie van de wereld – O’Sullivan, Williams en Selby – al  gewipt voor de kwartfinales door respectievelijk een amateurspeler, een verre outsider en een qualifier. Die outsider en die qualifier, David Gilbert en Gary Wilson, wisten zelfs door te stoten tot de halve finales. Dat had ook Rudy Bauwens niet zien aankomen.

   

  “Al die verrassingen zijn de zoveelste bevestiging dat het niveau steeds breder wordt. Tien of twintig jaar geleden was het ondenkbaar dat een amateur het WK zou halen, laat staan een topper als O’Sullivan zou uitschakelen in de eerste ronde. Dat kan nu blijkbaar wel."

   

  "Als de toppers een slechte dag hebben en de rest een goede, dan is iedereen kwetsbaar. Het heeft me ook verrast, want voor het WK zei ik nog dat het me niet zou verwonderen als we in de halve finales waren uitgekomen met de nummers 1 tot 4 op de wereldranglijst. Maar dat is dus niet gebeurd.”

   

  “Toch denk ik dat de organisatie, de fans in The Crucible en ook de brede snookerwereld uiteindelijk toch blij waren dat ze een finale Higgins-Trump hebben gekregen. Met alle respect voor Gilbert en Wilson, maar in de finale wil je toch nog altijd de topnamen.”

  Al die verrassingen zijn de zoveelste bevestiging dat het niveau steeds breder wordt. Tien of twintig jaar geleden was het ondenkbaar dat een amateur het WK zou halen, laat staan een topper als O’Sullivan zou uitschakelen in de eerste ronde. Dat kan nu blijkbaar wel.

  Commentator Rudy Bauwens

  "Brecel hoeft niet te panikeren"

  Iets wat helaas niet zo atypisch was, was de uitschakeling van Luca Brecel in de eerste ronde. Brecel kon bij zijn vierde deelname aan het WK alweer geen wedstrijd winnen. Ook Rudy Bauwens was teleurgesteld en was na zijn nederlaag erg scherp voor Brecel. Wordt het stilaan een verhaal van de eeuwige belofte?

   

  “Het is natuurlijk niet evident. Iedereen in de snookerwereld heeft nu gezien hoe hoog de lat ligt. En Judd Trump heeft de lat nu nog wat hoger gelegd dan die al lag. Om wereldkampioen te worden moet je dit niveau aankunnen. Zoals gezegd komt er ook wat geluk bij kijken, maar het begint toch vooral bij kwaliteit."

   

  "Wat bij Trump altijd terugkomt in de interviews was dat hij er zo hard voor gewerkt had. Daar draait het om: hoe hard werk je ervoor en hoeveel klappen kan je incasseren. Als Brecel binnenkort eens door die eerste ronde van dat WK komt, dan kan hij misschien ook wel wereldkampioen worden.”

   

  Hoewel Brecel al jaren meedraait, is hij nog altijd maar 24 jaar oud. “Brecel hoeft vooral niet te panikeren, want hij heeft nog een hele toekomst voor zich”, nuanceert Bauwens. “Snookerspelers zijn pas op hun best rond hun 30. Higgins gaat ook al richting de 45 jaar en speelt nog steeds finales, dus Brecel heeft nog vele jaren te gaan.”