De U15, U16, U18 én U21 van Racing Genk zijn al kampioen

  De -18-jarigen van Genk bekronen hun seizoen met de landstitels.

  Zondagavond kan Racing Genk de Belgische landstitel veroveren. En de opvolging is verzekerd, want de jeugdploegen hebben het goede voorbeeld gegeven. "We geven al 19 jaar het voorbeeld", stelt Koen Daerden, technisch directeur bij de jeugd.

  "Opleiding en doorstroming"

  Oud-speler en ex-international Koen Daerden leidt als technisch directeur het reilen en zeilen bij de jeugd van Racing Genk. Hij zag de voorbije weken hoe de U15, de U16, de U18 én de beloften zich tot landskampioen kroonden.

   

  "Heel opmerkelijk en heel mooi voor iedereen die daar veel werk heeft ingestoken", reageert Daerden. "Onze opleiding staat hoog aangeschreven en dat weerspiegelt zich nu ook in de resultaten."

   

  "Maar we kijken niet enkel naar het resultaat. Doorstroming vinden we ook belangrijk en daarin doen we het ook uitstekend."

   

  Wie jeugd zegt, zegt ook scouting. "Dat doen we zeker, zelfs over de grens, maar niet zomaar", antwoordt Daerden. "We plukken niet zomaar overal de zogenaamde betere voetballers weg. Neen, dan werken we liever keihard met onze jongens."

  We plukken niet zomaar overal de zogenaamde betere voetballers weg.

  Koen Daerden

  "Al 19 jaar het voorbeeld in België"

  Jongeren opleiden is een begrip geworden bij KRC Genk. "Al 19 jaar geven we in België het voorbeeld bij de jeugd", stelt Koen Daerden. "10 tot 15 jaar geleden waren we samen met Anderlecht bijna de enigen die focusten op de jeugd."

   

  "Nu hebben ook de andere clubs ingezien dat jongeren de toekomst van de club vormen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Dat is een mooie evolutie voor het Belgische voetbal."

  Erik Gerits en Koen Daerden

  Algemeen directeur Erik Gerits groet Koen Daerden in de tribunes van Genk.

  "Vandevoordt heeft zeker het potentieel"

  Racing Genk heeft al heel wat topcarrières gelanceerd. Denk maar aan die van Thibaut Courtois, Kevin De Bruyne of Steven Defour. En ook Leandro Trossard wordt een mooie toekomst voorspeld.

   

  "Er komen er sowieso nog aan", lacht Koen Daerden, die liever gaan namen noemt. "Ik wil ze geen extra druk opleggen, want dat is erg moeilijk voor een 15- of 16-jarige", verduidelijkt hij.


  Om de naam van Maarten Vandevoordt kan hij niet heen. De jonge doelman wordt wel eens de nieuwe Thibaut Courtois genoemd. Daerden: "Hij maakt op zijn 17e al deel uit van de A-kern. Basisspeler is hij nog niet, die horde willen we samen met hem nemen in de toekomst. Daar staat geen deadline op, maar het potentieel heeft hij zeker."

  Maarten Vandevoordt

  Helpt Maarten Vandevoordt Racing Genk over enkele jaren aan de titel zoals Thibaut Courtois destijds?